MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Otrasné zneužívanie slovenských šoférov vo Francúzsku!

Až tri roky za mrežami a vysoká pokuta hrozí predstaviteľom francúzskych dopravných firiem, ktorí ilegálne zamestnávali slovenských a poľských šoférov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Otrasné zneužívanie slovenských šoférov vo Francúzsku!
Zdroj: TASR/AP

Zamestnať načierno kamionistu z východnej Európy je pre západné firmy stále veľmi výhodné. Preto je táto prax naďalej rozšírená, hoci justičné orgány ilegálnu prácu tvrdo postihujú.

Francúzsky portál France 3 informuje o prípade z mesta Vesoul, kde dve francúzske špedičné firmy takto ušetrili až 800-tisíc eur za tri roky.

Veľká akcia

Ako informuje France 3, francúzski policajti a prokuratúra rozbehli v krajine naozaj veľkú vyšetrovaciu akciu, ktorá sa odohrávala aj priamo na poľskom a slovenskom území. Cieľom bolo zabezpečiť všetky dokumenty a dôkazy o nelegálnej práci šoférov.

„Prokurátor vo Vesoul oznámil zatknutie desiatich osôb. Ide najmä o vedúcich predstaviteľov dvoch francúzskych dopravných firiem, ktoré nelegálne zamestnávali poľských a slovenských šoférov,“ uvádza portál.

Približuje, že jedna zo spoločností je Gefco a druhá zostáva neznáma. Celý prípad francúzski vyšetrovatelia sledovali už od roku 2017. Napokon sa im podarilo odhaliť starú známu schému – francúzske spoločnosti si založili na Slovensku a v Poľsku po dve miestne firmy a cez ne potom realizovali dopravu tovaru v rámci Francúzska i Európy.

Otrasné podmienky

Slovenské a poľské firmy boli plne riadené Francúzmi a so slovenským a poľským trhom nemali veľa spoločné. Fungovali najmä ako maskovanie pred úradmi, aby Francúzi nemuseli za šoférov platiť francúzske odvody.

Slováci a Poliaci zatiaľ bývali na improvizovanej logistickej základni vo francúzskom Quincey. Podľa prokurátora tam žili v otrasných podmienkach a miesto slúžilo nielen ako chatrná ubytovňa, ale aj servis kamiónov.

„Bývali v polorozpadnutých bungalovoch, kde zatekala voda, všade sa šíril zápach z kanalizácie a plesne,“ cituje France 3 prokurátoro­ve slová.

Francúzski zamestnávatelia takto počas troch rokov zamestnávali 35 vodičov a na odvodoch ušetrili až 800-tisíc eur. Teraz im hrozia vysoké tresty, ktoré ich pripravia o slobodu aj peniaze.

„Zodpovedné osoby môžu vyfasovať až tri roky väzenia a pokutu 45-tisíc eur. Ak sa dokáže aj zodpovednosť právnických osôb v podobe spoločností, môžu dostať pokutu až do výšky 225-tisíc eur,“ dodáva francúzsky portál.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM