Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Koronavírus nás nezlomí. Vieme zabojovať!

V čase koronakrízy sa ľudia, firmy i samosprávy vedia zmobilizovať a presunúť všetky kapacity na boj proti vírusu. Iné krajiny sa môžu od nás učiť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Koronavírus nás nezlomí. Vieme zabojovať!
Zdroj: TASR

Situácia na Slovensku je z hľadiska koronavírusu jedna z najlepších v Európskej únii – máme relatívne dosť nemocenských lôžok a veľmi nízky počet infikovaných pacientov v prepočte na obyvateľa.

O to obdivuhodnejšie pôsobia na zahraničné médiá aktivity slovenských podnikov, ktoré sa s vervou púšťajú do boja proti pandémii.

Snina je vzor

“Slovenské firmy menia produkciu, aby pomohli v boji proti koronavírusu,” píše portál themayor.eu. S uznaním popisuje aktivity samosprávnych i súkromných podnikov, ktoré neváhali a zapojili sa do výroby nedostatkového tovaru.

“Existuje množstvo príkladov samosprávnych podnikov na Slovensku, ktoré pohotovo zmenili výrobu, aby slúžili potrebám spoločnosti,” píše themayor.eu.

Ako príklad uvádza sociálny podnik v Snine, ktorý začal od polovice marca vyrábať nedostatkové rúška na tvár. Ich cena sa podľa portálu pohybuje od 1,99 do 2,69 eur a sú zo stopercentnej bavlny.

“V čase bezprecedentnej krízy je každý povolaný do služby pre spoločné dobro. Aktuálna pandémia koronavírusu prinútila firmy prehodnotiť svoje ciele, hoci situácia na Slovensku nie je taká vážna ako napríklad v Španielsku alebo Taliansku,” uvádza themayor.eu.

Pripomína, že v najviac dotknutých krajinách vláda nariadila krízové fungovanie aj súkromných klinikám. Na Slovensku sa privátne spoločnosti zatiaľ zapájajú dobrovoľne.

Súkromní bojovníci

Portál popisuje aktivity sninského sociálneho podniku s tým, že predsa len ide o samosprávny sektor. “Keď sa tak správajú aj súkromníci, je to niečo úplne iné,” dodáva s obdivom. Ako príklad uvádza firmu Enviral, ktorá vyrába bioetanol. “Patrí do okruhu vládou schválených dezinfekcií, ktorá môže likvidovať aj vírusy.”

Enviral vyrába bioetanol z kukurice a za normálnych okolností sa pridáva do biopalív. “Majitelia spoločnosti sa však rozhodli preorientovať sa z boja proti klimatickým zmenám na boj proti koronavírusu. Po dohode so slovenskou vládou budú dodávať bioetanol ako riadnu dezinfekciu, čím pomôžu vládnym orgánom i bežným ľuďom,” uzatvára portál.

Takáto činnosť je chvályhodná, hoci pravdou zostáva, že má aj komerčný zmysel. Veď produkcia a predaj nedostatkového tovaru je momentálne cieľ každého výrobcu a obchodníka.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM