Monika Hanigovská Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Luník IX? Apokalypsa, ktorá sa pre pápeža zmenila na Potemkinovu dedinu

Zahraničné médiá opisujú stav známeho košického sídliska pred príchodom pápeža Františka. A nečíta sa to ľahko.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Luník IX? Apokalypsa, ktorá sa pre pápeža zmenila na Potemkinovu dedinu
10
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Slovensko je v týchto dňoch pre návštevu pápeža Františka pod drobnohľadom zahraničia. Pozorne sledujú kroky najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi a najnovšie upierajú zrak aj na sídlisko Luník IX. To si totiž vybral Svätý Otec ako jedno z miest svojej návštevy.

Gesto začlenenia

Pápežova utorková návšteva košického sídliska Luník IX je znamením inklúzie pre slovenských Rómov, napísala agentúra AP. Podľa AP ide o gesto začlenia tejto komunity, ktorá je jednou z najviac marginalizovaných menšín v krajine a dlho „trpí diskrimináciou a chudobou“.

Pápež sa počas svojej cesty usiluje „vziať do náručia“ aj tých členov spoločnosti, ktorí sú najviac odsúvaní na jej okraj, napísala v pondelok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Apokalyptický stav sídliska

Ako opisuje spravodajský portál CNN Prima NEWS, stav lokality je apokalyptický. Z niekoľkých panelákov ostal len holý betón, no obyvateľom na bývanie stačí. Bez okien, dverí, plynu a elektriky. „Niektoré domy pôsobia ako po zásahu tornáda,“ píše autor článku.

„V jednej miestnosti nás spí tridsať,“ zverila sa českému novinárovi tehotná žena, ktorá čaká svoje šieste dieťa. „Na záchod chodíme do lesa. V zime kúrime tak, že rúru vystrčíme z izby,“ opisuje svoj ťažký život.

Ivan Motýl, ktorý sa často venuje rómskej menšine, vraví, že takto to robí polovica sídliska, pričom večer je to priam pekelný pohľad – z každého okna sa valí dym. „Oheň horí na sídlisku aj cez deň, deti pália odpad, plamene sú dobrou zábavou.“

Pápež na Slovensku:

Potemkinova dedina?

Česká redakcia však pripomína, že v porovnaní s chudobnými štvrťami v Buenos Aires (tzv. favely), v ktorých pôsobil vtedy budúci pápež František, je sídlisko „vlastne ružovým sadom“. Potom však autor použije tvrdé slová bez príkras.

„Aj tak ide o najväčšie slovenské rómske geto, na ktorom je kvalita života o niekoľko tried nižšia ako v Chánově. A kto košickú favelu raz navštívi, nikdy na jej chudobu nezabudne,“ píše v článku.

Podľa jeho slov vytvára radnica východoslovenskej metropoly v týchto dňoch na predpokladanej trase pápeža Františka po sídlisku akúsi Potemkinovu dedinu. Opisuje, ako narýchlo opravuje zničené cesty a odpratáva hory odpadkov. Pocit z tohto miesta sa však nemení.

„Ako bolo povedané, v mnohých panelákoch napríklad nefunguje kanalizácia, toaletou je okolitá príroda,“ pripomína.

Divoká prirodzenosť

Košická favela je podľa českého webu nielen stelesneným chudoby. „Avšak tiež úkazom, že človek prežije len s tým najnutnejším. A ešte sa pri tom dokáže radovať. V košickom gete napríklad návštevníkov fascinujú deti hrajúce sa na „vybývaných“ balkónoch, ktoré nemajú zábradlie. Na tom kúsku betónu pritom šantia ako akrobati a nikto nemá strach, že by decká z tej výšky spadli. A ani nespadnú. Na Luníku IX sa cez všadeprítomnú biedu odohráva život v akejsi zvláštne divokej prirodzenosti. A od tej sa už majorita dávno vzdialila.“

Kriminalita v gete

Spravodajská televízia Euronews v súvislosti s návštevou pápeža Františka na východe Slovenska nakrútila reportáž o prípravách na jeho utorkové stretnutie na košickom sídlisku Luník IX.

Jeden z miestnych predstaviteľov pred Euronews uviedol, že ak pápež prichádza na sídlisko, je to preto, že chce pozdraviť Rómov a navštíviť marginalizovanú komunitu. „A práve preto si ho ešte viac vážime,“ zdôraznil.

Euronews konštatuje, že Luník IX. je najväčším zo „600 get“ na Slovensku. Televízia informuje, že na podobných sídliskách či v osadách je vysoká nezamestnanosť i kriminalita a majoritné obyvateľstvo sa im vyhýba.

Požehnanie do Luníka IX

Obyvateľ Luníka IX Rudolf Mosorov podľa AFP uviedol, že pápežova návšteva je „zázrak“. „Prinesie nám Božie požehnanie,“ povedal tiež.

Čo prinesie pápež tomuto miestu ukáže zrejme až čas. Aspoň tomu verí tamojší starosta Marcel Šaňa, ktorá na konci tunela vidí povestné svetlo. „Určite áno, veď teraz sa o Luníku IX dozvie celý svet.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo povedali o nás v zahraničí?

FOTO: Pápež František na sídlisku Luník IX
18
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM