MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Matovič má oficiálne jedno svetové prvenstvo

Prestížne zahraničné denníky po celom svete informujú o páde Igora Matoviča a nástupe novej vlády Eduarda Hegera. Viaže sa s tým jedno svetové prvenstvo.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Matovič má oficiálne jedno svetové prvenstvo
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Boj k pandémiou koronavírusu je náročný pre všetky vlády po celom svete. Ani jednému premiérovi sa však zatiaľ nestalo, že by musel rezignovať na svoj post z dôvodu nezvládnutej koronakrízy. Všímajú si to viaceré svetové portály.

Svetové prvenstvo

Nekonečné hádky medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom si zahraničné médiá všímali po celý uplynulý rok. Silno rezonovala najmä urážka, keď líder OĽaNO nazval šéfa SaS idiotom, veľa sa písalo aj o urážke Ukrajiny a utajenom nákupe Sputnika V. Teraz Igor Matovič opäť zaujal.

„Slovenský premiér je prvý líder na svete, ktorý odstupuje kvôli problémom s koronakrízou,“ informuje v titulku prestížny americký denník The Washington Post.

Podobne hodnotí pád Matovičovho kabinetu aj írsky portál irishnews.com. Pripomína, že celá vládna kríza vybuchla po utajenom nákupe ruskej neregistrovanej vakcíny Sputnik V, ktorý I. Matovič prezentoval ako ďalšie zo svojich prekvapení.

„Matovičova vláda je prvá v Európe, ktorá sa rozpadla kvôli spôsobu riadenia pandémie. Môže to byť však cesta, ako udržať aktuálnu štvorkoalíciu pri moci,“ uvádza irishnews.com.

Dodáva, že slovenská vládna koalícia má stále pohodlnú parlamentnú väčšinu a zmenou na poste premiéra sa môže vyhnúť hrozbe predčasných volieb.

Chlapci s veľkým egom

Vznik novej slovenskej vlády si podrobne všíma aj známy denník Financial Times. Svojim čitateľom približuje slovenské pomery aj očami analytika Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy Milana Niča. Podľa neho je ešte príliš skoro na hodnotenie, či Hegerova vláda vydrží do konca volebného obdobia.

„Napätie tam stále pretrváva, pretože je medzi Matovičom a Sulíkom. Obaja sú silné osobnosti, majú veľké egá a svoje strany úplne ovládajú,“ cituje Financial Times Milana Niča.

Dodáva, že od Hegera sa dá očakávať lepší štýl vládnutia, ale to nemusí stačiť. Jeho stranícky šéf Igor Matovič totiž bude sedieť na vláde hneď vedľa neho a môže sa snažiť stále uplatňovať svoj vplyv a vlastné metódy vládnutia, ktoré ho pripravili o premiérsky post. Okrem toho starý osobný konflikt medzi Matovičom a Sulíkom tiež môže kedykoľvek opäť vypuknúť.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM