MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Smutné svetové prvenstvo od nás prevzali Maďari

Zahraničná tlač si všíma ďalší paradox v boji s pandémiou v strednej Európe. Doteraz to bolo najmä Slovensko, ale aktuálne sa všetci dívajú na Maďarov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Smutné svetové prvenstvo od nás prevzali Maďari
Zdroj: TASR/AP

Slovensko dlho zamestnávalo zahraničné médiá svojím nezvyčajným bojom s pandémiou. Najprv sa počas prvej vlny stalo majstrom sveta v zvládaní koronavírusu, potom ako prvá krajina plošne otestovalo všetkých obyvateľov. Nakoniec ale druhú vlnu pandémie nezvládlo a zaznamenalo najviac obetí Covid-19 na svete. Teraz toto smutné prvenstvo patrí Maďarsku, hoci má najviac zaočkovaných obyvateľov.

Najviac obetí

Viaceré svetové médiá vychádzajú v posledných dňoch s titulkami o tom, že Maďarsko má najviac obetí Covid-19 na svete. Informuje o tom francúzsky portál lesechos.fr, aj americký portál abcnews.go.com.

Podľa údajov Johns Hopkins University zaznamenali naši južní susedia v treťom marcovom týždni 15,7 úmrtí na stotisíc obyvateľov, čo je najviac na svete. Počet úmrtí na Covid-19 sa za jediný týždeň zvýšil o 40 %. Zahraničné médiá porovnávajú situáciu aj so Slovenskom, ktoré donedávna držalo tento rekord.

„Maďarsko sa tak v počte obetí koronavírusu dostalo pred Česko, Bosnu, Slovensko a Bulharsko,“ píše lesechos.fr.

Portál dodáva, že situácia v krajine je naozaj zlá a tretia vlna naberá na obrátkach. Maďari vo štvrtok dosiahli nový denný rekord 272 úmrtí na Covid-19 a preplnené nemocnice sú na kolenách. Jedna vec je na tom však zarážajúca. Maďari totiž majú ešte jeden európsky rekord v súvislosti s pandémiou.

Robia veci inak

Slovensko aj Maďarsko majú v boji s pandémiou jednu vec spoločnú – robia veci inak ako vo zvyšku EÚ a snažia sa ísť svojou vlastnou cestou. Slovensko to ukázalo najmä pri projekte plošného testovania obyvateľstva, a tiež nákupom ruskej vakcíny Sputnik V.

Maďarsko zašlo ešte ďalej a svoju očkovaciu stratégiu postavilo najmä na dovoze ruských a čínskych vakcín. Okrem ruského Sputnika V používa aj čínsku Sinopharm a nedávno doviezlo aj ďalšiu čínsku vakcínu Convidecia a indickú Covishield. Výsledok?

„Maďarsko je v EÚ na prvom mieste v tempe očkovania aj v počte obetí Covid-19,“ uvádza abcnews.com.

V Maďarsku už pandémii podľahlo viac ako 20-tisíc ľudí, čo je v prepočte na obyvateľa tretí najhorší výsledok na svete. Napriek tomu sa vláda Viktora Orbána chystá v najbližších dňoch uvoľňovať opatrenia.

„Otvoria sa obchody s limitovaným počtom zákazníkov a skráti sa zákaz nočného vychádzania. Uvoľnenie opatrení nastane v okamihu, keď sa krajine podarí zaočkovať prvou dávkou 2,5 milióna obyvateľov, čo by sa malo udiať niekedy na budúci týždeň,“ uvádza abcnews.com. Viktor Orbán už teraz sľubuje Maďarom slobodné leto.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM