MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Medvede zo Slovenska prenikajú už aj do Maďarska

Najväčšia slovenská šelma sa presúva stále viac mimo svojich tradičných horských oblastí a potuluje sa aj v regiónoch, kde o nej nikdy ani nechyrovali.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Medvede zo Slovenska prenikajú už aj do Maďarska
Zdroj: TASR/AP

Maďarský portál hungarytoday.hu informuje, že kamera inštalovaná v Novohradských horách na severe Maďarska potvrdila to, o čom si miestni ľudia už dlhšie rozprávali – v ich kraji sa potuluje medveď. Je to veľké prekvapenie, keďže táto šelma sa v Maďarsku nevyskytuje už takmer pol storočia.

Kamerový dôkaz

Už od začiatku mája si miestni ľudia v maďarských Novohradských horách začali všímať medvedie stopy. Chlpáča však stále nikto reálne nevidel a tak nainštalovali fotopascu na kritických miestach, kade sa mal pohybovať. Vyšlo to.

„Podľa zhotovených fotiek ide o mladého, zdravého a dobre urasteného medveďa. Je to dôkaz, že veľké šelmy sa začínajú vracať do Maďarska po takmer pol storočí,“ píše Hungarytoday.hu.

Maďarskí ochranári už pred dvadsiatimi rokmi zaznamenali návrat vlkov a rysov do maďarských hôr na severe krajiny. Celkom dobre sa im tam darí a úspešne sa rozmnožujú. Medveď je však predsa len iná liga.

V Maďarsku sú zriedkavé

„Medvede sú v Maďarsku stále veľmi zriedkavé a zvyčajne sa sem len zatúlajú zo Slovenska,“ približuje portál.

Aj v októbri minulého roka sa jeden chlpáč potuloval v okolí Miškolca. Koľko medveďov presne sa môže v tejto chvíli túlať po Maďarsku nie je jasné.

Správa prichádza zhruba v tom istom čase, ako na Slovensku potvrdili prvý prípad úmrtia človeka po strete s medveďom. Pitva potvrdila, že 57-ročný muž, ktorého našli v pondelok v doline Banskô v Liptovskej Lužnej, zomrel na následky zranení touto veľkou šelmou.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM