MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kedy Slovenky rodia prvé dieťa? V EÚ sú skôr výnimkou

Moderná doba so sebou priniesla výrazné zvýšenie veku prvorodičiek. Ženy dnes rodia deti vo veku, kedy ich staré mamy už mali vnúčatá. Slovenky vynikajú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kedy Slovenky rodia prvé dieťa? V EÚ sú skôr výnimkou
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Darmo gynekológovia opakujú, že ideálny vek ženy na prvé tehotenstvo je 20 – 22 rokov. Doba sa skrátka zmenila a dnes sú takéto mladé matky skôr výnimkou.

Eurostat zverejnil rebríček veku prvorodičiek v krajinách EÚ, z ktorého jasne vidieť, že ženy sa stávajú matkami oveľa neskôr. Slovenky však patria medzi najmladšie prvorodičky.

Deti až po 30-ke

Zvyšovanie veku prvorodičiek je mimoriadne rýchle. Kým v roku 2013 bol ich priemerný vek 28,8 roku v rámci EÚ, o šesť rokov neskôr to vyskočilo na 29,4 roku. Rozdiely medzi jednotlivými krajinami sú pritom značné. Slovenky pritom patria medzi najmladšie matky.

„Najmladšie prvorodičky sú v Bulharsku (26,3), Rumunsku (26,9) a na Slovensku (27,2),“ uvádza európsky portál Toute l’Europe.

Je zjavné, že trend založiť si rodinu relatívne skoro je výraznejší najmä v nových členských štátoch EÚ, čo je do značnej miery podmienené kultúrou a náboženským vplyvom. Aj v Poľsku začínajú ženy s materstvom pomerne skoro, a to vo veku 27,6 roku.

Na opačnom konci rebríčka sú národy, kde ženy rodia až po tridsiatke. Najstaršie sú Talianky (31,3), nasledujú Španielky (31,1) a v rovnakom veku sa stávajú matkami aj Luxemburčanky. Priemerný vek prvorodičiek pritom neustále narastá a predpokladá sa, že bude stúpať ďalej.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Extrémne Rakúšanky

Portál si všíma, že hoci vek prvorodičiek stúpa v celej EÚ, v niektorých krajinách to ide predsa len veľmi rýchlo. Príkladom sú naši susedia.

„V Rakúsku v roku 1990 začínali ženy s materstvom vo veku 25 rokov. Dnes sa táto hranica posunula na 30 rokov,“ uvádza Toute l’Europe.

Za odkladaním materstva na neskorší vek je viacero dôvodov. Ženy cítia, že moderná doba im ponúka oveľa viac možností ako sa v živote realizovať.

Sú vzdelanejšie, majú lepšie kariérne príležitosti a dokážu si zarobiť dosť na to, aby neboli závislé na mužovom príjme. To im dodáva sebavedomie a túžbu vychutnávať si život bez záväzkov tak dlho, ako sa len dá.

Mnohé sa spoliehajú aj na modernú medicínu, ktorá cez umelé oplodnenie dokáže urobiť matkou aj ženu, ktorá už je takmer v prechode.

Dáta z Eurostatu tiež dokázali ďalšiu zaujímavú súvislosť. Nie vždy platí, že čím skôr žena začne rodiť, tým viac detí napokon bude mať. Dokazuje to príklad Nemecka, Írska, Dánska či Holandska, kde majú ženy v priemere až 1,55 dieťaťa, ale s materstvom začínajú až v tridsiatke.

Ďalšie správy o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM