rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Orbán má buď deravý plot, alebo k nám migrantov púšťa naschvál!

Kde sa na Slovensku nelegálni migranti berú? Jediná možnosť je, že prichádzajú z Maďarska, ktoré si neplní úlohu strážiť schengenské hranice.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Orbán má buď deravý plot, alebo k nám migrantov púšťa naschvál!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Česko aj Rakúsko obnovili hraničné kontroly so Slovenskom pre veľký prílev nelegálnych migrantov zo Sýrie. Základnou otázkou je, kde sa u nás berú.

Odkiaľ sa berú?

Vzhľadom k tomu, že neprichádzajú cez Ukrajinu, jedinou ďalšou možnosťou je Maďarsko,“ komentuje Český rozhlas.

Ako je to možné? Veď Maďarsko, hraničný štát schengenského priestoru, má na svojich hraniciach už od minulej migračnej krízy plot proti utečencom, kladie si otázku komentátor.

Uzavretie zelenej hranice so Slovenskom je podľa Českého rozhlasu smutný krok. „Ale verme ministrovi vnútra Vítovi Rakušanovi, že to nebol prvý, ale posledný krok. Po tom, čo Praha vyčerpala všetky možnosti dohodnúť sa s Bratislavou,“ zdôrazňuje komentár s tým, že Slovensko argumentuje nedostatočnými kapacitami.

Robí to náročky?

Ako odpoveď sa ponúkajú iba dve možnosti. „Buď vychvaľovaný plot proti migrantom nefunguje a Maďarsko si neplní úlohu strážcu schengenskej hranice,“ komentuje Český rozhlas.

Druhá možnosť je ešte horšia. Vláda Viktora Orbána to robí susedom naschvál. „Napríklad preto, aby si vymohla peniaze z európskych fondov, ktoré majú byť Maďarsku pozastavené,“ myslí si komentátor.

Maďarsko má v rámci Schengenu čo vysvetľovať. Ak to Budapešť vysvetliť nedokáže, musí čeliť následkom.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM