rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pamätáte si škandál, keď naša polícia poslala do Írska VÝBUŠNINU v batožine?

Pred dvanástimi rokmi odletel do Dublinu 49-ročný Slovák. Netušil, že polícia mu v Poprade do batožiny pribalila 90 gramov výbušniny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pamätáte si škandál, keď naša polícia poslala do Írska VÝBUŠNINU v batožine?
Zdroj: TASR/Vladimír Benko

Na tento medzinárodný škandál zrejme už viacerí Slováci zabudli, no pri príležitosti dvanásteho výročia od udalosti (2. januára 2010) ho za našimi hranicami vytiahli na svetlo sveta.

Čo sa vtedy udialo? Muža, ktorý v Dubline pracoval ako elektromechanik, zadržala v jeho byte protiteroristická jednotka, pripomína škandál britský magazín o letectve Simple Flying. Nebol to žiaden terorista, ale nevinná obeť fatálneho zlyhania slovenskej polície.

Policajti vložili trhavinu do batožiny nič netušiaceho slovenského občana na letisku Poprad-Tatry v rámci výcviku policajných psov na vyhľadávanie výbušnín.

Na dve vzorky z ôsmich sa „zabudlo“, a batožina s trhavinou hexogén spolu s jej majiteľom odletela do Írska. Zodpovedný slovenský policajt sa nadriadeným priznal až po dvoch dňoch!

Dráma ako z akčného filmu

Po informácii o zbabranej akcii slovenských kolegov spustila írska polícia poplach a masívnu bezpečnostnú operáciu. V susedstve bytu slovenského elektromechanika v Dubline zastavila dopravu a evakuovala ľudí z bytov, domov a kancelárií zo širokého okolia.

Policajti počas razie v mužovom byte zaistili 90 gramov trhaviny, ktorá sa využíva priemyselne, ale aj na vojenské účely. Zaistené množstvo by stačilo na výrobu dvoch ručných granátov.

Našťastie, bez iniciátora výbušnina nemohla explodovať sama. Po zadržaní a vypočutí polícia Slováka po niekoľkých hodinách prepustila.

V ohrození života!

Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák sa obeti zbabranej policajnej akcie osobne telefonicky ospravedlnil. „Veľmi nás mrzí, že dobrá snaha o preverenie bezpečnosti civilnej leteckej prepravy dopadla takto negatívne,“ kajal sa aj šéf hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako.

Za kauzu výbušniny vyplatilo Slovensko 18-tisíc eur, denník Sme sa výšku odškodného od ministerstva vnútra dozvedel až po žiadosti podľa infozákona.

Mal sa veru za čo ospravedlňovať. Slovenský občan, ktorý sa do Dublinu vracal po vianočnej dovolenke, bol kvôli policajtom v ohrození života.

Trhavina síce bola neaktívna, ale keby ju v mužovej batožine odhalili napríklad pri náhodnej kontrole na letisku v Dubline, „mohlo sa to pre pasažiera skončiť veľmi zle,“ uzatvára Simply Flying.

Ilustračné foto

Neprehliadnite

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM