Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pandémiu sme si poriadne osladili! Vypekáme ako nikdy

Každý sa v čase lockdownu snaží doma odreagovať, ako vie. Niekto sedí celé dni za počítačom, iný cvičí a niekto sa zvŕta v kuchyni. A to veru poriadne!

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pandémiu sme si poriadne osladili! Vypekáme ako nikdy
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Prieskum spotrebiteľského panelu GfK potvrdil, že za posledné dva pandemické roky sa v českých a slovenských domácnostiach vypekalo viac ako zvyčajne. Akoby už neplatilo, že gazdiné pripravujú najviac koláčov na Vianoce a Veľkú noc. Informuje o tom český portál metro.cz.

Aspoň raz za týždeň

Pandémia koronavírusu pripútala ľudí doma. Dospelí pracujú na home office a deti sa vzdelávajú online. Je logické, že všetci sa musia doma aj stravovať, a tak sa v kuchyni oveľa viac varí. Ale ešte viac sa maškrtí.

„Počas pandémie sme sa výrazne viac sústredili na výrobu sladkostí. Potvrdzuje to posledný prieskum GfK za roky 2020 a 2019,“ píše metro.cz.

Niet divu, že vo výsledku sme za toto obdobie v priemere pribrali šesť kilogramov. Prieskum GfK realizoval v Česku a Slovensku. Výsledky sú za obe krajiny veľmi podobné. Koláčom a buchtám skrátka počas pandémie „išla karta“.

„V minulom roku piekli aspoň raz za týždeň dve z piatich českých a slovenských domácností,“ potvrdzuje GfK. Dodáva, že tento počet vzrástol výraznejšie v Česku ako na Slovensku.

Radi experimentujeme

Keďže je lockdown, koláče, torty a dezerty sa pripravovali nielen pre návštevy, ktorých bolo skutočne málo. Pochutnávali si na nich najmä mladé rodiny, ktoré takto kreatívne trávili čas.

„Piekli hlavne rodiny s malými deťmi, či už v predškolskom veku, alebo navštevujúcimi základnú školu,“ upresňuje metro.cz.

Nie každá gazdiná či domáci pán však hľadal recept na svoje cukrárske výtvory v starých zdedených kuchárskych knihách. Ukazuje sa, že čoraz viac hľadáme inšpiráciu na pečenie inak, ako to robili naše mamy a babky. V prípade slovenských domácností to platí ešte viac ako v tých českých.

„Nové postupy pri pečení si našli cestu do takmer polovice slovenských kuchýň,“ uvádza portál.

Najviac sme sa spoliehali na výmenu vyskúšaných nových receptov medzi rodinami a priateľmi. Samozrejme, v čase, keď sa všetko presunulo do online priestoru, sme aj sladké návody vo veľkom vyhľadávali práve na internete. Robili tak až dve tretiny gazdín a domácich pánov v kuchynskej zástere.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM