Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Podmienečný trest a mastná pokuta za krutý biznis so šteniatkami

Mnohé psíky neprežili dlhú cestu, iné sa tiesnili v nevhodných podmienkach svojich nových pánov, ktorí na ich predaji zarábali veľké peniaze.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Podmienečný trest a mastná pokuta za krutý biznis so šteniatkami
Zdroj: TASR

Obchodovanie so psami stále patrí medzi lukratívne činnosti, najmä, keď ho niekto vykonáva ilegálne. Vtedy k nemu väčšinou patrí aj krutosť a bezohľadné zaobchádzanie so zvieratami. Francúzsky pár takto zarobil až stotisíc eur. Manželia si teraz vypočuli trest, ktorý im naparil francúzsky sudca a neušetril ani veterinára, ktorý im pomáhal. Smutné je, že v prípade vystupuje aj Slovensko, ktoré je dlhodobo známe ako ilegálny veľkochov šteniec, ktoré sa vyvážajú do celej Európy. O téme píše francúzsky portál Le Parisien .

Väzeniu sa vyhli

Mnohí milovníci psov a zvierat by francúzskemu páru určite vyrúbili aj podstatne vyšší trest za to, ako sa k bezbranným šteniatkam správali. Dovážali ich ilegálne zo Slovenska a takmer každú cestu neprežili minimálne dve šteňatá… Ďalšie psíky objavili policajti pri razii v ich dome už mŕtve a napchaté v domácej chladničke.

Uniformovaní muži tam zachránili aj niekoľko stoviek psíkov, ktorých okamžite zverili do opatery miestnej Ochrany zvierat. Podľa Le Parisien išlo o čivavy, čo je mimoriadne populárne plemeno. Aj keď prokurátor pôvodne žiadal pre dvojicu trest až dvanásť mesiacov podmienečne, sudca napokon rozhodol miernejšie – pol roka podmienečne, pokuta viac ako 30-tisíc eur a zabavenie desiatich čiváv.

Francúzskemu páru chovateľov pomáhal aj miestny veterinár. Vystavoval im bianco certifikáty o pôvode psov a dodával aj vakcíny a elektronické čipy. Sudca mu udelil pokutu tritisíc eur. Chovatelia sa na súde bránili, že úprimne milujú psy a to, čo sa stalo, je len výsledkom nedbanlivosti.

Veľký biznis

Francúzsky pár už dlhšie normálne choval psov, konkrétne plemeno nemecký ovčiak. Lenže obchodom sa veľmi nedarilo a tak hľadali, ako svoje aktivity rozšíriť o niečo lukratívnejšie. Dostali tip na nemenovanú slovenskú chovateľskú stanicu, odkiaľ začali vo veľkom dovážať čivavy.

Šteniatka zo Slovenska nakupovali po 450 eur za jedno a následne ich predávali po 850 eur. Medzi rokmi 2011 až 2013 takto predali takmer 250 šteniat, čo im vynieslo približne 100-tisíc eur. Celý obchod však robili bez toho, aby to oznámili úradom a daniarom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM