Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Policajný prezident sa posadí na detektor lži

Plány Matovičovej vlády, ktoré si spísala do programového vyhlásenia, zaujali aj zahraničné médiá. Osobitne si všímajú, že policajní funkcionári sa majú podrobiť skúške pravdovravnosti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Policajný prezident sa posadí na detektor lži
Zdroj: Dnes24.sk

Matovičov kabinet položil svoje veľké plány na obnovu Slovenska do 121-stranového programu. Sľubuje reformu justície, policajného zboru, prokuratúry i zdravotníctva.

Splniť všetky ciele bude veľmi náročné vzhľadom na rekordne hlbokú krízu, do ktorej smeruje celý svet zasiahnutý koronavírusom. Niektoré body programu však nebudú stáť takmer nič a už teraz pútajú pozornosť aj za hranicami.

Preverení policajti

“Programové vyhlásenie vlády Igora Matoviča, ktorý prekvapivo vyhral voľby pred šiestimi týždňami, obsahuje aj požiadavku, aby vrcholní policajní predstavitelia absolvovali detektor lži,” uvádza agentúra Bloomberg.

Takúto povinnosť by policajné špičky mali absolvovať dokonca každý rok a výsledky by mal prerokovať aj parlamentný výbor.

Bloomberg dodáva, že Matovičova vláda chce tiež zaviesť hmotnú zodpovednosť politikov. V praxi by to znamenalo, že by mohli byť potrestaní a sankcionovaní za zlé rozhodnutia v úrade, ktorými by poškodili verejný záujem. Ako presne by táto novinka fungovala v praxi a či vôbec bude realizovateľná tak, ako si to koaličníci predstavujú, ešte nie je známe.

Vojna korupcii

Presne v súlade s predvolebnými sľubmi bude Matovičova vláda predovšetkým bojovať proti korupcii. Tak to aspoň vyplýva z jej programového vyhlásenia.

“Igor Matovič povýšil potláčanie korupcie na ústredný motív svojho volebného obdobia a sľubuje nulovú toleranciu úplatkom,” uvádza Bloomberg. Zároveň však pripomína, že momentálne musí krajina bojovať predovšetkým s koronavírusom.

Mnohé reformy to však nezastaví. Najmä, ak si nevyžadujú náročné financovanie. “Vláda sľubuje reformu justície – vekový limit pre sudcov, či zmeny v disciplinárnych konaniach.” Portál približuje, že na boj s korupciou je skutočne najvyšší čas: “Slovensko má horšie hodnotenie korupcie v rebríčku Transparency International ako mnohé iné východoeurópske krajiny EÚ.”

Dobrou správou pre daňovníkov je sľub, že vláda nebude zvyšovať celkové daňovo-odvodové zaťaženie. V prípade nízkopríjmových skupín by sa dokonca mohlo znížiť. Programové vyhlásenie vlády tiež pripúšťa, že vláda zváži možnosť znovuzavedenie rovnej dane.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM