MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Poľská vláda to „schytáva“ za vyslanie lekárov na Slovensko

Vláda vo Varšave solidárne posiela na Slovensko 200 zdravotníkov, aby pomohli s plošným testovaním. Nie všetkým Poliakom sa to však páči.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Poľská vláda to „schytáva“ za vyslanie lekárov na Slovensko
5
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

V poľských médiách rezonuje téma susedskej pomoci pre Slovensko v podobe dvoch stoviek poľských zdravotníkov, ktorí pomôžu tento víkend pri celoplošnom testovaní na Covid-19. Vlnu kritiky upokojuje vláda Mateusza Morawieckeho slovami, že vlastne pomáha aj samotnému Poľsku.

Aj pre dobro Poliakov

Poľský portál termedia.pl informuje, že „Slovensko má momentálne najvyšší počet obetí koronavírusu na milión obyvateľov na svete.“ Poľsko je na tom lepšie, a preto je ochotné Slovensku pomôcť vyslaním 200 zdravotníkov na plošné testovanie.

„Vláda ospravedlňuje tento krok nielen snahou pomôcť našim južným susedom, ale aj epidemiologickou situáciou v Poľsku,“ píše termedia.pl.

Pridáva slová vedúceho kancelárie premiéra Michala Dworczyka podľa ktorého „je obzvlášť dôležité, aby sa infekcia nešírila ďalej za hranice.“ Cesty Slovákov do Poľska sú v pohraničných oblastiach veľmi časté. Aj začiatkom jesene sa v rámci Poľska výraznejšie zhoršila epidemiologická situácia práve v oblastiach hraničiacich so Slovenskom.

Preto Michal Dworczyk zdôraznil, že slovenské plošné testovanie sa bude vykonávať aj v pohraničnej zóne s Poľskom.

„Zástupcovia poľskej vlády uisťujú, že boj proti pandémii koronavírusu na hraniciach je aj prejavom záujmu o bezpečnosť vlastných občanov,“ uvádza termedia.pl.

Premiér to schytal

Český portál novinky.cz upozornil, že nie všetci Poliaci sú nadšení z toho, že ich lekári idú pomáhať na Slovensko. „Morawiecki to za pomoc pre Slovákov schytal,“ píše doslova priamo v titulku.

„Na podanie pomocnej ruky Slovákom kriticky reagovalo množstvo čitateľov denníka Gazeta Wyborcza, portálov wp.pl, natemat.pl a ďalších médií,“ uvádzajú novinky.cz.

Poľskí čitatelia vraj píšu, že oni by aj ocenili pekné gesto ich vlády voči južným susedom, keby sa celoplošne alebo aspoň čiastočne testovalo na Covid-19 aj v ich vlasti.

„Mnohí tvrdia, že sa na testy vôbec nevedia dostať, a to ani za vlastné peniaze. Pripomínajú tiež, že keď Nemecko ponúklo Poľsku pomoc v boji s pandémiou, tak vláda vo Varšave to s falošnou hrdosťou odmietla,“ dodávajú novinky.cz.

Prečítajte si tiež

Prílet poľských lekárov a zdravotníkov na víkendové skríningové testovanie na Sl
5
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM