Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Potešte sa krásou jari v čase paniky z koronavírusu

Európa sa aktuálne stala epicentrom nákazy koronavírusom, ale prichádzajúcu jar to nezastaví. Horské lúky v Slovenskom raji zakvitli do úchvatnej krásy, ktorú si všimli aj v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Potešte sa krásou jari v čase paniky z koronavírusu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Mnoho ľudí na Slovensku si uvedomuje vážnosť situácie a pokiaľ je to možné, izolujú sa v domácom prostredí. Ulice hlavného mesta sú vyľudnené a zavreli sa aj lyžiarske strediská, kam ešte pred týždňom mierilo nemálo odvážlivcov.

Voľná príroda sa stáva posledným útočiskom tých, ktorí sa chcú nadýchať čerstvého vzduchu a zároveň sa nechcú vystaviť riziku nákazy pri kontakte s inými ľuďmi. A jar ponúka úžasné scenérie.

Čarokrásny pohľad

Britský portál Guardian ešte začiatkom marca zverejnil článok, kde zmapoval najkrajšie miesta v celej Európe, kde je možné potešiť sa pohľadom na kvitnúce jarné kvety. Za víťazný tip označil Slovenský raj a pomenoval ho ako “raj divorastúcich kvetov.”

Guardian zostavil svoj jarný rebríček prírodnej krásy podľa tipov a fotiek, ktoré do redakcie zaslali čitatelia. V prípade Slovenského raja to bol Alan: “Vybrali sme sa do Slovenského raja, aby sme prešli jeho úžasné tiesňavy a riečne kaňony. Ako prvá vec nás však uchvátil úžasný pohľad na kvitnúce kvety. Boli nimi posiate lúky a lemovali lesné chodníky.”

Dnes už nevycestujú

Alan ocenil aj slovenskú gastronómiu. “Chata Kláštorisko sa nachádza na širokej lúke a ponúka vynikajúce palacinky. Najlepšie je, ak vyrazíte zo Spišskej Novej Vsi, čo je asi štyri a pol hodiny cesty vlakom z Bratislavy. V turistických informáciách si môžete kúpiť výbornú mapu na pešiu turistiku. Potom už stačí sa len presunúť autobusom alebo taxíkom do Čingova, kde sa dá ubytovať za 30 eur na noc a môžete vyraziť lesa.”

Článok vznikol v čase, keď ešte koronavírus vyčíňal predovšetkým v Taliansku a ostatné európske krajiny neprijímali takmer žiadne preventívne opatrenia.

Dnes by sa už britskí turisti na Slovensko nedostali a ani slovenským občanom sa neodporúča cestovať po krajine, ak to nie je naozaj nevyhnutné. Akonáhle sa situácia zlepší, lúky Slovenského raja sú ideálnym miestom na načerpanie novej energie.

Slovenský raj - šafrany
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM