Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prišli za prácou a tragicky zahynuli

Počet Ukrajincov, ktorí prichádzajú na Slovensko pracovať, stále narastá. Minimálne dvaja mladí muži sa už, bohužiaľ, domov za svojou rodinou nikdy nevrátia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prišli za prácou a tragicky zahynuli
5
Galéria

Ekonomická situácia na Ukrajine nie je veľmi dobrá a domáci práceschopní ľudia húfne odchádzajú za lepšími zárobkami do zahraničia.

Za posledných päť rokov krajinu opustila už zhruba desatina pracovnej sily. Väčšina z nich zamierila do Poľska, kde podľa neoficiálnych odhadov môžu žiť a pracovať až dva milióny Ukrajincov. Ich počty na Slovensku sú podstatne skromnejšie.

Stále prichádzajú

Ukrajinci uprednostňujú prácu v Poľsku najmä pre priaznivejšiu legislatívu i väčší trh. Potrebné zmeny v uvoľňovaní prísnych pravidiel však podniklo aj Slovensko a počet pracujúcich cudzincov na našom území vzrástol.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny začiatkom roka informovalo, že Ukrajincov je u nás stále viac. Ich počet dosahuje takmer 24-tisíc a to sú len oficiálne registrovaní ľudia.

Príchod skupiny Ukrajincov na Slovensko poznamenala v stredu (11. marca) nad ránom pri Ružomberku nešťastná udalosť. “Minibus Mercedes-Benz Sprinter, ktorý viezol skupinu ukrajinských pracovných migrantov, sa zrazil s autobusom na severe Slovenska,” píše ukrajinský portál Ukrinform.

Dodáva, že išlo o vážnu nehodu, pri ktorej zahynuli dvaja mladí ľudia a viac ako 20 sa zranilo. Minibus šoféroval 26-ročný Ukrajinec a za volantom autobusu sedel 43-ročný vodič, tiež z Ukrajiny.

Čo robia

Celkovo na Slovensku oficiálne pracuje bezmála 80 tisíc cudzincov. „Čo sa týka jednotlivých počtov, veľké zmeny nie sú. Ubudli občania Srbska, čo som do istej miery aj očakával, a rapídne viac je na Slovensku Ukrajincov,“ vyhlásil na tlačovke začiatkom januára minister práce Ján Richter.

Ukrajinci na Slovensku najčastejšie pracujú s stavebníctve, službách, ale aj v priemysle. Často zastávajú pozície remeselníkov, operátorov a montérov, teda nedostatkové profesie.

V Poľsku je ich podiel na pracovnom trhu taký výrazný, že napríklad v stavebnom sektore tvoria až štvrtinu pracovnej sily a bez nich by zrejme skolaboval.

Zrážka autobusu a dodávky si vyžiadala životy
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM