MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prečo medvede utekajú z Česka na Slovensko?

Mnoho ľudí zaryto tvrdí, že medvede sú v slovenských horách premnožené a treba ich regulovať. No v Česku majú s touto veľkou šelmou úplne iný problém.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prečo medvede utekajú z Česka na Slovensko?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Stretnúť medveďa na potulkách v slovenských horách už nie je až taká vzácnosť. Stačí poznať ich chodníčky a správať sa potichu. Mnoho ľudí o takýto zážitok nestojí, ale ochranári a dobrodruhovia sú nadšení.

Aj v Česku je nemálo milovníkov prírody, ktorí by radi túto veľkú šelmu videli v ich domovine. Mám to však jeden problém.

Návštevníci zo Slovenska

Český portál idnes.cz podrobne píše o výskyte šeliem v českých horách. Natrafiť na rysa alebo vlka v tých končinách je síce stále pomerne vzácne, ale ich populácia sa pomaly zväčšuje. Zvieratá do českých hôr prichádzajú najmä z Poľska, Slovenska či Saska. Páči sa im predovšetkým v Beskydách i na Šumave.

„Pri vlkoch už môžeme hovoriť o ich trvalom návrate do Česka. Svoju úlohu tu zohrala veľmi dobrá potravinová ponuka,“ cituje idnes.cz slová zoologičky Elišky Skálovej.

Lenže najväčšia slovenská šelma je v Česku stále veľmi zriedkavá a jej výskyt je nestály. Dalo by sa povedať, že je len občasným návštevníkom. Napriek tomu experti nezabúdajú Čechom pripomínať, ako sa majú chrániť v prípade takého vzácneho stretnutia.

„Medveď k nám len zavíta zo Slovenska. Ak na neho narazíte, predstierajte mŕtveho, radia ochranári a zoológovia,“ uvádza český portál.

Odchádzajú preč

Medveď hnedý je na českom zozname ohrozených zvierat, hoci v krajine trvalo nežije. „Občas k nám zablúdi nejaký medveď zo Slovenska, ale skôr alebo neskôr sa tam zasa vráti,“ cituje portál Terezu Minárikovú zo spoločnosti Alka Wildlife.

Ojedinelí jedinci najväčšej slovenskej šelmy len občas prejdú na českú stranu v závislosti od toho, čo sa deje v ich slovenskej domovine.

„Niektorý rok tu máme päť medveďov a inokedy žiadneho. Nedá sa hovoriť o trvalej populácii,“ potvrdzuje aj české hnutie Dúha.

Dôvod, prečo medvede v českých horách nevydržia, je jednoduchý. Potrebujú skrátka veľké teritórium a pokoj, ktorý v Česku nenachádzajú. Portál približuje, že české horské oblasti sú skrátka viac preľudnené ako na Slovensku a šelmy sú pod veľkým tlakom ľudských aktivít.

„Zatiaľ ešte zo Slovenska a Poľska prichádzajú nové zvieratá do českých Beskýd, frekventované cesty a nová zástavba sú pre ne veľkou prekážkou,“ dodáva idnes.cz.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM