MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ukrajinci reagujú na Matoviča. Oko za oko, zub za zub!

Reakcia pobúrených Ukrajincov na nevhodné slová slovenského premiéra o výmene Zakarpatskej Ukrajiny za Sputnik V na seba nenechala dlho čakať.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ukrajinci reagujú na Matoviča. Oko za oko, zub za zub!
Zdroj: sq.com.ua

Igor Matovič sa už ospravedlnil za svoj výrok v rádiu Express, ktorý hlboko urazil Ukrajinu. Na otázku, čo sľúbil Rusom za vakcínu Sputnik V odpovedal, že Zakarpatskú Ukrajinu. Mal to byť žart, ale Ukrajincom to vtipné nepripadalo. Teraz poslali Slovensku podobný odkaz.

Tvrdý odkaz

Neznámi Ukrajinci sa rozhodli reagovať na Matovičove slová podľa starých prísloví – Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva, alebo Oko za oko, zub za zub. Na budove slovenského honorárneho konzulátu v Charkove totiž niekto nasprejoval jasný odkaz:

„Vymeníme Slovensko za Krym,“ znie nápis na priečelí slovenského konzulátu. Informoval o tom ukrajinský portál Status Quo.

Na provokáciu v piatok zareagoval aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý sa už Kyjevu za premiérove nevhodné žarty ospravedlnil.

„Slová v zahraničnej politike majú naozaj väčšiu váhu, ako v tej vnútornej, a musíme vážiť, ako ich používame,“ vyhlásil I. Korčok pre TASR. Zostáva len dúfať, že nápis na slovenskej budove v Charkove bude prvým aj posledným prejavom hnevu bežných Ukrajincov na Slovensko.

Matovič sa ospravedlnil

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí reagovalo na Matovičove slová okamžite a veľmi tvrdo. Vyhlásilo, že takéto žarty slovenského premiéra sú pre ukrajinský ľud obzvlášť urážlivé, keďže stále trpí ruskou agresiou a okupáciou Krymu, Sevastopoľu a častí Donbasu. Preto žiadalo jeho ospravedlnenie.

Hoci Igor Matovič je na domácej pôde známy ostrým slovníkom plným osočovania, v tomto prípade si aj on uvedomil, že to prehnal. Jeho reakcia prišla vo štvrtok na sociálnej sieti. Je zaujímavé, že si nevybral svoj tradičný kanál na Facebooku, ale zvolil menej sledovaný Twitter.

„Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Rešpekt k medzinárodnému právu je nevyhnutnosť. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za moju nevhodnú reakciu, ktorá mohla podkopať ich spravodlivé úsilie,“ napísal Igor Matovič.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM