MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rusko nasľubovalo milióny dávok Sputnika V. Teraz je v pasci!

Moskva používa svoju vakcínu ako geopolitickú zbraň a chváli sa, ako ňou dobýja Európu. V realite však nedokáže dodávať Sputnik V tak, ako sľubuje.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rusko nasľubovalo milióny dávok Sputnika V. Teraz je v pasci!
Zdroj: TASR/AP

Britský portál DailyMail prináša rozsiahly pohľad do zákulisia uvažovania a problémov výrobcu Sputnika V. Ruskí televízni komentátori už úplne otvorene priznávajú, že Moskva chce cez túto očkovaciu látku získať vplyv v Európe a zjavne sa jej to darí. Či však dokáže aj reálne poskytnúť potrebné vakcíny, je druhá vec.

Ani v najdivokejších snoch

DailyMail uvádza, že Sputnik V je od začiatku veľmi kontroverznou vakcínou. Najprv vyvolával pochybnosti kvôli chýbajúcej poslednej fáze klinického testovania jeho účinnosti a bezpečnosti. Teraz zase vyvstávajú otázky, či Moskva nesľubuje niečo, čo nedokáže splniť.

„Rusom sa ani v najdivokejších snoch nezdalo, že by mohli takto uspieť so svojou vakcínou. Všetkým doma aj v zahraničí nasľubovali dodávky, a teraz sú v pasci. Snažia sa vymyslieť, ako naplniť všetky tieto sľuby,“ cituje portál slová profesorky Judy Twiggovej z Virginia Commonwealth University.

Jedna vec je totiž podpísať s Moskvou zmluvu na dodávku očkovacej látky a druhá je dočkať sa jej plnenia. Výrobca Sputnika V informoval, že registruje požiadavky na 2,4 miliardy dávok očkovacej látky z 50 krajín. Niektoré aj z Európy.

„Slovensko získalo 200-tisíc dávok 1. marca, hoci Európska lieková agentúra len začala proces predbežného preverovania Sputnika V,“ uvádza DailyMail. Slovensko s Maďarskom sú jediné dve krajiny EÚ, ktoré sa Moskve podarilo presvedčiť.

Dodajú tak polovicu

Koľko vakcín Slovensko napokon reálne získa, je otázne. Podľa londýnskej spoločnosti Airfinity sa Rusko po celom svete zaviazalo poskytnúť dodávky vo výške 392 miliónov dávok a diskutuje s ďalšími záujemcami na zhruba rovnaký objem.

„Rusko má ďaleko od toho, aby splnilo tieto sľuby,“ hovorí Rasmus Hansen z Airfinity.

Rusko totiž minulý rok vyrobilo len dva milióny dávok, pretože miestne výrobné závody majú problémy so zabezpečením potrebného vybavenia. Aj ruský premiér priznal, že k 20. februáru vyrobili len 20 miliónov dávok Sputnika V. Objednávky tak už teraz nestíhajú plniť.

„Argentína získala k 1. marcu takmer 2,5 milióna dávok, hoci očakávala 5 miliónov ešte v januári a viac ako 14 miliónov vo februári. Aj Maďari očakávali zásielku 600-tisíc, ale dostali len 325-tisíc. Mexiko podpísalo dohodu na 24 miliónov. Vo februári mali obdržať prvú dodávku 400-tisíc dávok, ale prišla len polovica,“ rekapituluje DailyMail.

Ďalším problémom v mnohých krajinách je stále chýbajúca registrácia Sputnika V, ktorá by potvrdila, že ide o naozaj účinnú a bezpečnú vakcínu. Na finálny verdikt sa stále čaká napríklad v Indii, Brazílii, či Nepále.

Opäť na koni

Bez ohľadu na meškajúce dodávky je nepochybné, že Rusko už plní svoj geopolitický cieľ s vlastnou vakcínou, ktorú úspešne ponúka po celom svete.

„Sputnik V sebavedomo dobýja Európu,“ cituje DailyMail slová ruskej hlásateľky Oľgy Skabeyevovej na ruskej štátnej televízii Russia1.

Portál dodáva, že ruské prokremeľské médiá venujú veľký priestor téme, ako sa ich vakcína dostáva do sveta a zdôrazňujú problémy s dodávkami západných očkovacích látok.

„Putin využíva vakcínu na posilnenie hrdzavejúcej povesti Ruska ako technologickej veľmoci, a tiež na svoje geopolitické ciele v oblastiach, kde chce Moskva získať sféry vplyvu,“ hovorí analytik Vladimír Frolov pre DailyMail.

Očkovanie domáceho obyvateľstva Sputnikom V pritom napreduje len veľmi pomaly. Zatiaľ sa podarilo vakcinovať menej ako tri percentá ruskej populácie. Čiastočným dôvodom je podľa portálu aj nedôvera samotných Rusov voči vakcínam.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM