Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prekvapivý omyl o našich opatrovateľkách v Rakúsku

Neustále ubúda slovenských žien ochotných ísť ošetrovať rakúskych seniorov. Ich počty klesli za posledné roky o tisíce. Dôvody sú rôzne, ale jeden je zjavne prestrelený.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prekvapivý omyl o našich opatrovateľkách v Rakúsku
Zdroj: TASR

Je to náročná práca a ženy, ktoré ju vykonávajú, musia za ňou cestovať dlhé kilometre do zahraničia a opúšťať svoje rodiny. Reč je o slovenských opatrovateľkách v Rakúsku.

Kedysi ich tam podľa údajov Slovenskej akadémie vied pracovalo zhruba 30-tisíc, pričom sa striedali pri svojich klientoch. Dnes ich počet klesol o tisíce. Dôvody analyzuje aj európska štúdia, ktorej závery rozoberá portál forbes.com.

Kde na to prišli?

Štúdia, ktorej autorom je aj výskumník Rob McNeil z Centra pre migráciu na Oxfordskej univerzite, rieši príčiny zmenených trendov migrácie v rámci EÚ. Spomína aj slovenské opatrovateľky: “Rakúsko sa v oblasti opatrovateľskej starostlivosti dlho spoliehalo na pracovníčky zo Slovenska. V posledných rokoch ich však prichádza menej, a to najmä vo vekovej kategórii do 35 rokov.”

V tom má štúdia pravdu, ale jej vysvetlenie tohto trendu je veľmi prekvapivé: “Podľa McNeila si výskumníci všimli, že jedným z faktorov za týmto poklesom je aj rozhodnutie slovenskej vlády koncom deväťdesiatych rokov zrušiť povinnú nemčinu v školách,” uvádza Forbes. Tým sa podľa slov McNeila oslabili kultúrne väzby medzi Rakúskom a Slovenskom.

Faktom je, že nemčina sa na slovenských školách učí menej ako v časoch tesne po revolúcii.

Je to však výsledok prirodzeného výberu rodičov a detí, ktorí po roku 1989 začali uprednostňovať výučbu angličtiny, ktorá sa aj stala povinným prvým jazykom.

Je to o peniazoch

Na Slovensku nie je žiadnym tajomstvom, že dôvodom poklesu záujmu o prácu opatrovateľky v Rakúsku sú peniaze. Na Slovensku sa v priebehu rokov výrazne zvýšila ponuka pracovných miest za relatívne slušný zárobok. Priemerná mzda tiež rástla oveľa rýchlejšie ako v Rakúsku. Kým v roku 2010 bola slovenská priemerná mzda 769 eur, postupne narástla až na súčasných takmer 1100 eur.

Štúdia, ktorú cituje forbes.com, to vidí inak: “V tomto prípade sa zmeny v pracovnej migrácii medzi Rakúskom a Slovenskom nedajú vysvetliť len cez ekonomické dôvody a dostupnosť sociálnych vymožeností.”

V závere dodáva, že ľudia sa presúvajú za prácou z rôznych dôvodov, ktoré nie sú vždy o peniazoch a rovnaké motivácie ich občas prinútia aj zostať doma.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM