MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prezidentka bez servítky! Potopila aj podržala Matoviča

Zuzana Čaputová poskytla rozhovor pre prestížny nemecký portál Der Spiegel. Otvorene vysvetľuje, prečo máme najviac obetí Covid-19 a kto za to celé môže.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prezidentka bez servítky! Potopila aj podržala Matoviča
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V zahraničí sa o Slovensku hovorí ako o krajine, ktorá najprv majstrovsky zvládala prvú vlnu pandémie koronavírusu a potom sa v druhej vlne dopracovala k smutnému svetovému prvenstvu v počte obetí.

Odpoveď na otázku prečo je to tak, zaujímala aj redaktora nemeckého Der Spiegel v rozhovore s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Atómovka nás zničila

Nemecký redaktor pripomína, že na svete je len málo krajín, kde by na Covid-19 umieralo viac ľudí v prepočte na obyvateľa ako na Slovensku. A tak sa prezidentky Čaputovej pýta, čo sa to na Slovensku deje. Prezidentka odpovedá, že ešte stále hľadáme príčiny, ale niečo už tušíme.

„Podcenili sme leto. Slovensko je jediná krajina na svete, ktorá niekoľkokrát pretestovala celé obyvateľstvo. Ľudia dostali modrý papierik s negatívnym výsledkom, ktorý bol platný niekoľko dní. A to podporilo mobilitu ľudí, čo mohlo viesť k nárastu infekcií,“ odpovedá Z. Čaputová.

Prezidentka tým v podstate potopila Matovičovu atómovú zbraň proti koronavírusu a naznačila, že práve časté masívne testovanie môže prispievať k zhoršovaniu situácie. Zároveň však dodala, že na vine je aj zlý stav slovenského zdravotníctva, ktorý nebol pripravený na takúto krízu.

Podpora pri Sputniku V

Nemci si všímajú, že Slovensko sa chystá nakúpiť aj neregistrovanú ruskú vakcínu Sputnik V. Vysvetľujú si to tak, že je to prejav nedôvery voči Bruselu a jeho systému centrálneho obstarávania očkovacích látok pre celú Európsku úniu. Prezidentka však takúto interpretáciu odmieta.

„Nezabúdajme, že Slovensko je naozaj vo veľmi zlej situácii. Je teda prirodzené, že vláda rozmýšľa nad všetkými možnosťami,“ uviedla prezidentka, čím podržala Igora Matoviča.

Zároveň však dodala, že podľa nej by sa s očkovaním malo počkať až do okamihu, keď bude vakcína riadne registrovaná Európskou liekovou agentúrou.

Pominul pocit bezmocnosti

Redaktora Der Spiegel zaujímali aj zmeny, ktoré na Slovensku nastali po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prezidentka v odpovedi ocenila, že v krajine konečne pominul pocit beztrestnosti niektorých mocných ľudí. Redaktor sa však pýta, či sa náhodou opäť nevytratila túžba po demokracii, zrejme v narážke na vývoj politických preferencií.

„Čiastočne sa táto túžba napĺňa vo vládnych reformách. Ale koronakríza odviedla pozornosť ľudí na prežitie. Keď sa skončí, uvidíme, že túžba po reformách je stále silná,“ dodala prezidentka.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM