MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Známa feministka sa vraj vyliečila konským ivermektínom

Oľga Pietruchová priznala, že cez Vianoce dostala Covid-19 a rozhodla sa priamo na sebe skúsiť liečbu veterinárnym liekom ivermektín. Dnes už by nemusela.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Známa feministka sa vraj vyliečila konským ivermektínom
Zdroj: TASR/AP

Je to len pár dní, čo sa liek Ivermektín dostal do slovenských lekární a pacienti s koronavírusom si ho môžu vybrať na lekársky predpis.

Známa feministka, expertka na rodovú rovnosť a dnes aj šéfka Odboru prevencie kriminality na ministerstve vnútra Oľga Pietruchová popisuje, ako sa cez vianočné sviatky musela liečiť týmto liekom vo verzii pre kone.

Zabralo to rýchlo

Oľga Pietruchová pre český portál novinky.cz detailne popisuje, ako jej počas Vianoc začalo byť zle. Najprv si myslela, že je to chrípka, ale keď sa jej stav nezlepšoval, začala tušiť, že to bude Covid-19. Rozhodla sa nestrácať čas.

„Môj manžel je vyštudovaný lekár a na základe zahraničných protokolov z Ameriky mi odporučil vysoké dávky vitamínu C, D, zinku, aspirín a dve dávky ivermektínu,“ citujú novinky Pietruchovú.

Jej manžel je analytik globálnych trendov Juraj Mesík, ktorý dlho verejne bojoval za schválenie ivermektínu ako oficiálneho lieku pri Covid-19. V čase ochorenia jeho manželky však bol tento liek k dispozícii iba v podobe pasty pre kone. Oľga Pietruchová však neváhala.

„Dodržala som dávkovanie 0,2 mg na jeden kilogram hmotnosti. Zlepšenie zdravotného stavu prišlo hneď na druhý deň – klesla mi teplota, stúpla saturácia kyslíka v krvi a už to išlo lepším smerom,“ hovorí pre český portál.

Nie pre každého

Pred takouto samoliečbou však mnoho slovenských lekárov varovalo. Nielenže neodporúčali ľuďom užívať veterinárny prípravok, ale zároveň varovali, že bez dohľadu lekára to môže byť riziko aj keby užili variant pre ľudí. Ivermektín totiž môže spôsobiť problémy človeku, ktorý už užíva iné lieky.

Mnoho slovenských pacientov však uvažovalo podobne ako Oľga Pietruchová. Tvrdí, že ľudia s Covid-19 nemajú čo stratiť, pretože riziká v prípade rozvinutej infekcie sú veľmi veľké a zdravotná starostlivosť sla­bá.

„Domáca liečba korony v podstate neexistuje. Pošlú vás domov a máte si pomôcť sami. A potom, keď ste polomŕtvi, tak si máte zavolať záchranku,“ hovorí O. Pietruchová.

Mnoho čitateľov článku na novinky.cz s ňou súhlasí, ale niektorí jej závery odmietajú. „Táto pani absolútne netuší, či k zlepšeniu jej stavu došlo vďaka podaniu ivermektínu a už vôbec nevie, či nebude mať nejaké zdravotné problémy z dlhodobého hľadiska. Rovnako tak nemôže vedieť, či by takýto postup iného, napríklad staršieho pacienta, nezabil,“ dodal jeden komentujúci.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM