MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tieto žarty nech si Matovič odpustí, zúria Ukrajinci

Premiér Igor Matovič počas rozhovoru v rádiu Expres zabudol na svoje postavenie a hlboko sa dotkol Ukrajiny. Medzinárodný škandál už hasí ospravedlnením.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tieto žarty nech si Matovič odpustí, zúria Ukrajinci
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slová predsedu vlády prednesené verejne majú obrovskú váhu a môžu vážne poškodiť zahraničné vzťahy krajiny. Igor Matovič si však aj v úlohe premiéra zakladá na svojom neformálnom štýle, čo sa mu teraz vypomstilo. Keď v rozhovore v rádiu Expres vyhlásil, že Rusom sľúbil za Sputnik V územie Zakarpatskej Ukrajiny, naši východní susedia to vzali veľmi vážne.

Demarš ako za Mečiara

Ukrajinská spravodajská agentúra Unian informuje, že Matovičov výrok o Zakarpatskej Ukrajine bol poriadne cez čiaru. Naši východní susedia sa dodnes nevyrovnali so stratou územia, ktoré im zabrali Rusi, a preto im takéto reči slovenského premiéra nepripadajú vôbec vtipné.

„Bez ohľadu na motívy, žáner alebo kontext sú takéto poznámky šéfa slovenskej vlády, ktoré priamo odkazujú na územnú celistvosť Ukrajiny, kategoricky neprijateľné a majú negatívny vplyv na priateľskú a susedskú atmosféru ukrajinsko-slovenských vzťahov,“ vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí.

Unian dodáva, že ukrajinský rezort diplomacie pristúpil k tvrdým krokom. V stredu si predvolal na koberec chargé d'affaires Slovenskej republiky na Ukrajine Matúša Korbu, aby mu vyslovilo protest proti Matovičovým nevhodným vyjadreniam.

Ukrajina zároveň poslala do Bratislavy oficiálny diplomatický demarš, čo je veľmi silný prejav protestu v medzinárodných vzťahoch. Slovensko dostávalo takéto demarše za vlády Vladimíra Mečiara, keď bolo vnímané ako čierna diera Európy.

Ospravedlnenie prišlo

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí namietalo, že takéto žarty slovenského premiéra sú pre ukrajinský ľud obzvlášť urážlivé, keďže stále trpí ruskou agresiou a okupáciou Krymu, Sevastopoľu a častí Donbasu.

Problém sa okamžite snažil hasiť slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS), ktorý sa ihneď Ukrajine ospravedlnil. Ale Kyjev požadoval viac.

„Minister zahraničných vecí Ukrajiny žiada od predsedu slovenskej vlády Igora Matoviča oficiálne ospravedlnenie za jeho nevhodné poznámky,“ píše Unian.

Hoci Igor Matovič je na domácej pôde známy ostrým slovníkom plným osočovania a urážok, v tomto prípade si aj on uvedomil, že to prehnal. Jeho reakcia prišla vo štvrtok na sociálnej sieti. Je zaujímavé, že si nevybral svoj tradičný kanál na Facebooku, ale zvolil menej sledovaný Twitter.

„Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Rešpekt k medzinárodnému právu je nevyhnutnosť. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za moju nevhodnú reakciu, ktorá mohla podkopať ich spravodlivé úsilie,“ napísal Igor Matovič.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM