MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rusi už zavádzajú o slovenskom nákupe Sputnika V

Plánované očkovanie slovenskej populácie neregistrovanou ruskou vakcínou si všimli svetové médiá. Rusi píšu nepravdu, že Slovensko Sputnik registrovalo.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rusi už zavádzajú o slovenskom nákupe Sputnika V
Zdroj: TASR/František Iván

Informovanie ruských médií o slovenskom nákupe očkovacej látky Sputnik V potvrdzuje, že pre Moskvu je to predovšetkým geopolitická záležitosť.

Presviedča totiž verejnosť, že Slovensko ruskú vakcínu registrovalo, čo nie je pravda. Má iba ministerskú výnimku na použitie, čo je niečo úplne iné.

Rozdielne videnie

Ruská spravodajská agentúra tass.com informuje hneď v titulku, že Slovensko registrovalo ruskú vakcínu a stalo sa tak 39. krajinou sveta, ktorá schválila jej použitie. Pravdou je, že náš minister zdravotníctva Marek Krajčí iba vydal výnimku na očkovanie Sputnikom V.

Keďže ide o neregistrovanú látku, zodpovednosť za jej podanie nesú lekári a pacient bude podpisovať, že súhlasí s aplikáciou neregistrovanej vakcíny. Ruské spravodajstvo túto skutočnosť vôbec nezmieňuje.

„Ruský fond pre priame investície oznamuje, že Slovensko registrovalo ruskú vakcínu Sputnik V proti koronavírusu,“ píše tass.com.

Médiá vo zvyšku sveta informujú o slovenskej udalosti v súlade s realitou. Uvádzajú, že Slovensko len uzatvorilo dohodu o nákupe dvoch miliónov dávok Sputnika V, ktoré by mali prísť do krajiny v najbližších mesiacoch.

V tomto duchu znie napríklad titulok fínskeho portálu foreigner.fi.

„Sputnik V ešte nebol registrovaný Slovenskou liekovou agentúrou. Jeho dovoz bol umožnený na základe súhlasu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího,“ píše americký portál USnews.com.

Rovnako o slovenskom nákupe Sputnika V informujú aj mnohé európske médiá, pre ktoré je to dôležitá správa. Všímajú si však aj politické pozadie, ktoré vyústilo do ďalšieho koaličného sporu.

Nie v mojom mene

Americký portál USnews.com ako aj ďalšie európske médiá majú pochopenie pre ťažkú situáciu, v ktorej sa Slovensko ocitlo. Pripomínajú, že krajina nezvláda boj s pandémiou, patrí medzi štáty s najväčším počtom obetí Covid-19 a dodávky registrovaných vakcín z EÚ meškajú.

„Podľa premiéra Matoviča by sa tempo očkovania v krajine mohlo vďaka Sputniku V zrýchliť o 40%,“ uvádza USnews.com.

Lenže premiérova sólo akcia vyvolala búrku v koalícii. Na zadné sa stavia najmä najmenšia strana Za ľudí. Ako píše európsky portál euronews.com, Matovičova vláda pôvodne odmietla nákup Sputnika V po tom, ako Za ľudí návrh vetovala. Teraz sa dostavili aj následky.

„Člen strany Za ľudí Tomáš Valášek oznámil odchod z vládnej koalície kvôli spôsobu nákupu Sputnika V. Zdôvodnil to slovami – nie v mojom mene,“ dodáva USnews.com.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM