Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Španieli nám závidia našu luxusnú karanténu

Dvaja učitelia španielčiny žijúci v Bratislave nakrútili video, v ktorom uznanlivo vyzdvihujú Slovákov za ich mimoriadnu disciplínu v boji proti vírusu. Vďaka tomu je aj slovenská karanténa oveľa znesiteľnejšia ako tá španielska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Španieli nám závidia našu luxusnú karanténu
Zdroj: youtube

Nestáva sa často, aby postkomunistické krajiny slúžili ako vzor vyspelým západoeurópskym demokraciám. Práve teraz sa to však deje.

Európa si uvedomuje, že krajiny ako Slovensko brali hrozbu koronavírusu smrteľne vážne od prvého okamihu a zaviedli ihneď preventívne opatrenia na zastavenie jeho šírenia. Vďaka tomu majú dnes oveľa menej nakazených i mŕtvych a život ich obyvateľov je oveľa znesiteľnejší ako v Španielsku či Taliansku.

Koronavírus ako vtip

Dvaja španielski učitelia jazykovej školy La Latina v Bratislave zavesili na kanál YouTube video o opatreniach na Slovensku v čase pandémie. Snažia sa tak španielskym divákom priblížiť, kde urobili chybu oni sami, aj ich politici. Základné posolstvo je jednoznačné – Slováci mali viac rozumu ako Španieli.

“V Španielsku brali koronavírus spočiatku ako vtip. A to nielen ľudia ale aj politici. Presviedčali verejnosť, že je to len chrípka, že sa nič nedeje…” hovoria španielski učitelia vo videu. Zdôrazňujú, že slovenská vláda zvolila úplne opačný prístup a začala konať okamžite, čo ľudia bez námietok prijali.

Iné svety

Rozdielne vnímanie hrozby koronavírusu najlepšie ilustruje prijímanie preventívnych opatrení v oboch krajinách. Španielski učitelia vo videu rekapitulujú, že španielskej vláde trvalo zhruba mesiac od prvého prípadu nákazy, kým zaviedla nejaké opatrenia proti šireniu pandémie. V tom čase už v krajine evidovali viac ako 1 200 nakazených a 200 mŕtvych. Španieli sa ešte dlho snažili žiť, akoby sa nič nedialo, a to sa im veľmi vypomstilo. Počet španielskych obetí koronavírusu už prekročil 12-tisíc.

Na Slovensku začali politici riešiť situáciu hneď na druhý deň od prvého potvrdeného prípadu infekcie koronavírusom a o dva dni už boli zatvorené školy a univerzity. Veľmi rýchlo sa zavreli aj obchody, kaviarne, reštaurácie a uzavreli sa hranice. Vďaka tomu sa vírus na Slovensku šíri len pomaly a “slovenská karanténa je oveľa miernejšia a znesiteľnejšia ako v Španielsku,” približujú španielski učitelia.

Máme slobodu

Obaja mladí španielski chalani sa prechádzajú po takmer vyľudnených uliciach Bratislavy, kde momentálne žijú a zdôrazňujú, že takáto sloboda je dnes v Španielsku nemysliteľná. Vďaka tomu, že na Slovensku má každý rúško, dodržiava vládne nariadenia a čo najviac sa zdržiava doma, môžu si Slováci užívať luxus relatívne miernej karantény.

“V Španielsku dnes môžete vyjsť von len ak idete nakupovať nevyhnutný tovar, vyniesť smeti, alebo vyvenčiť psa. Nič viac. Ak to porušíte, dostanete pokutu. Niežeby na Slovensku ľudia mohli s radosťou pobehovať po ulici, ale môžu ísť do práce, môžu sa ísť prejsť po meste alebo do prírody, môžu si ísť zabehať. V Španielsku je to nemožné,” hovoria španielski učitelia.

Dodávajú, že Slováci sa podriadili karanténe včas a hlavne dobrovoľne. Nikto ich nemusel strašiť pokutou, aby nosili na verejnosti rúška a zbytočne nevychádzali von: “Ľudia na Slovensku zareagovali správne a proces zotavenia v ich krajine je lepší ako v Španielsku.”

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM