Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hlúpy domáci test na koronavírus

Tento “zaručený” spôsob, ako jednoducho a kdekoľvek zistiť, či nemáte koronavírus, pokojne môžete vyskúšať. Je totiž nielen neškodný, ale aj úplne neúčinný.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hlúpy domáci test na koronavírus
Zdroj: pixabay.com

Na Slovensku žije čínska komunita, ktorá má približne tritisíc členov. Ich domovská krajina s nimi udržiava kontakt a čínska ambasáda v Bratislave pre nich zorganizovala online prednášku o koronavíruse.

Podrobne ich informovala o stave pandémie a pridala aj odporúčania, ako sa proti nej brániť. Jeden postup, ktorý sa medzi ľuďmi šíri, však rezolútne zmietla zo stola ako nezmysel.

Sú zdraví

“Podľa čínskeho veľvyslanca na Slovensku tu žije tritisíc Číňanov, vrátane študentov, učiteľov a dobrovoľníkov. Nikto z nich sa zatiaľ nenakazil koronavírusom,” píše čínsky portál shine.cn.

Informácií však nikdy nie je dosť a tak sa im cez videohovor prihovoril Sun Xiaodong zo šanghajského Centra pre kontrolu a prevenciu chorobnosti.

“V rámci prednášky hovoril o situácii v Šanghaji a tamojších skúsenostiach v boji s pandémiou. Zdôraznil, že kľúčové sú najmä opatrenia ako nosenie rúšok, pravidelné umývanie rúk a obmedzenie verejných zhromaždení,” uvádza shine.cn.

Portál zároveň rekapituluje aj celkový počet 742 potvrdených infekcií koronavírusom na Slovensku a opatrenia, ktoré zaviedla Matovičova vláda.

Hlúpy test nefunguje

Šanghajský expert dostával aj online otázky od slovenských Číňanov. Niektoré z nich sa týkali možností domácej diagnostiky koronavírusu.

“Sun Xiaodong uviedol, že ľudia by sa nemali sami testovať doma. Neexistuje totiž žiadny rýchly a jednoduchý domáci test. Spoľahlivé sú len tie, ktoré vyrobili kvalifikované spoločnosti a získali oficiálny certifikát.”

Sun Xiaodong reagoval aj na otázku, či je pravda, že ľudia sa môžu jednoducho otestovať na prítomnosť koronavírusu tak, že na pätnásť sekúnd zadržia dych.

Ak to dokážu, tak sú vraj úplne zdraví. “Každý človek má iné prejavy choroby a mnoho našich pacientov s koronavírusom dokáže zadržať dych na pätnásť sekúnd. Rozhodne to nič nevypovedá o tom, či je človek infikovaný alebo nie,” vysvetlil šanghajský expert.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM