rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: U nás by sa to nestalo, hovoria v Česku o tragickej smrti novorodenca

Zakladateľ českého systému podobnému hniezdam záchrany hovorí, že naši susedia sú proti takýmto prípadom lepšie zabezpečení.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: U nás by sa to nestalo, hovoria v Česku o tragickej smrti novorodenca
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Slovenská polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s nálezom mŕtveho novorodenca v inkubátore na bratislavských Kramároch. „Podľa zakladateľa siete BabyBoxov Ludvíka Hessa je podobná tragédia v Česku vylúčená,“ informuje spravodajský web televízie Nova.

Mŕtveho chlapčeka našli v hniezde záchrany v utorok ráno. Prípadom sa okamžite začali zaoberať kriminalisti a začali trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Novorodenca si v inkubátore zamestnanci nemocnice nevšimli, pretože údajne nefungovala signalizácia. Tá upozorňuje na to, keď dieťa niekto odloží.

Česi majú iný systém

Na Slovensku nejde o rovnaký systém ako v Česku. Český systém je výnimočný,“ hovorí Hess. Podľa neho sú inkubátory pripojené na mnohonásobne istenú signalizáciu na mobilné telefóny a počítače.

Každé otvorenie BabyBoxu inkubátor hlási. „Inak signalizuje otvorenie, inak zaťaženie,“ vysvetlil. V Česku funguje 81 hniezd záchrany. Prevádzkovateľ, teda nemocnica, raz týždenne skúša ich funkčnosť.

Nie je možné, aby tam bolo odložené dieťa a nehlásilo by to,“ zdôrazňuje zakladateľ siete v Česku. Podľa neho sú inkubátory nastavené tak, že pri poruche signalizácie sa box vôbec neotvorí. Rozsvieti sa červená kontrolka a box je zablokovaný,

Zatiaľ však nie je jasné, či do inkubátora na Slovensku niekto umiestnil mŕtveho novorodenca, alebo chlapček zomrel až tam. Presný čas a príčinu úmrtia potvrdí až súdna pitva.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM