MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Teraz je najlepší čas na pozorovanie hviezd. Kde presne?

NASA po prvýkrát publikovala krásnu spoločnú česko-slovenskú fotografiu, ktorá výstižne ukazuje podmienky na pozorovanie hviezd na Slovensku a v Česku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Teraz je najlepší čas na pozorovanie hviezd. Kde presne?
Zdroj: Facebook.com/Astronomy Picture of the Day

Milovníci nočnej oblohy majú v auguste sviatok. Je to ideálny čas na pozorovanie padajúcich hviezd. Odborne sa tento nádherný jav nazýva meteorický roj Perseid a nad naším územím bude vrcholiť v noci zo štvrtka 12. augusta na piatok 13. augusta.

Americká agentúra NASA pri tejto príležitosti zverejnila česko-slovenskú fotku, ktorá má upozorniť na čoraz viac svetelného smogu, ktorý obmedzuje pozorovanie hviezd.

Rozdiel tisíc hviezd

Krásna fotografia nočnej oblohy s padajúcimi meteoritmi má dve časti a dvoch autorov. Ľavá strana zachytáva nebo nad slovenskou obcou Runina a zvečnil ju slovenský astrofotograf Tomáš Slovinský. Pravá strana vznikla nad Sečskou priehradou v Česku a snímku urobil český astrofotograf Petr Horálek.

„Rozdiel medzi týmito dvoma miestami je až tisíc hviezd, o ktoré je sečská obloha ochudobnená oproti tej nad Runinou,“ vysvetľuje český portál novinky.cz, ktorý fotku tiež publikoval.

Dôvodom je svetelný smog, ktorý komplikuje ľuďom žijúcim v blízkosti miest vidieť v noci hviezdy. Keďže Runina leží v Parku tmavej oblohy Poloniny, slovenský fotograf mohol zachytiť až o tretinu viac meteoritov ako jeho český kolega.

Aj takto o nás píšu vo svete

Vzácna Runina

Fotka vznikla v auguste minulého roka a stoja za ňou stovky hodín práce. Obaja fotografi používali rovnakú techniku v zhruba rovnakom čase. „Cieľom bolo zachytiť identickú nebeskú kompozíciu s letnou Mliečnou dráhou,“ dodáva portál.

„Je to po prvýkrát, čo NASA takto ocenila spoločnú česko-slovenskú snímku,“ uvádzajú Novinky.cz.

Americká vládna agentúra zodpovedná za kozmický program chcela týmto spôsobom poukázať na smutný fakt, že v rozvinutom svete je čoraz menej miest s naozaj tmavou oblohou ako má Runina. Pre ľudí je tak čoraz ťažšie potešiť sa pozorovaním hviezd a padajúcich meteoritov.

Runina na východe Slovenska sa pýši nebom, ktoré patrí medzi najtmavšie v strednej Európe. „Na tzv. Bortlovej stupnici tmavého neba podľa miery svetelného znečistenia je Runina na stupni 2,“ uvádza portál.

Pritom platí, že stupeň 1 sú najlepšie podmienky a teda najväčšia tma a stupeň 9 je maximálne svetelné znečistenie. Ani Sečská priehrada, kde vznikla pravá časť fotografie, na tom nie je zle. Na Bortlovej stupnici má hodnotenie 4.

Zahraničné médiá píšu o Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM