MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Turci môžu ľutovať! Miliardovú investíciu sme im vyfúkli

Nie je to tak dávno, čo premiér Igor Matovič oznámil skvelú správu o miliardovej investícii nemeckej automobilky Volkswagen do jej bratislavského závodu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Turci môžu ľutovať! Miliardovú investíciu sme im vyfúkli
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Teraz sa však ukázali nové zaujímavé skutočnosti. Biznis a politika sú odjakživa previazané. Krajiny, ktoré porušujú zásady právneho štátu alebo sa správajú agresívne, či militantne, môžu mať problém získať zahraničných investorov.

Aktuálne to naplno pocítilo Turecko, ktoré sa pôvodne malo tešiť z miliardovej investície Volkswagenu. Peniaze napokon pritečú na Slovensko.

Zmarené plány

Turecký portál turkishminute.com priamo v titulku článku informuje, že „Volkswagen ruší svoju pobočku v Turecku po tom, ako sa rozhodol rozšíriť závod na Slovensku.“ Nejde pritom vôbec o malé peniaze ani na pomery takej veľkej krajiny, akou je Turecko.

Portál približuje, že nemecká automobilka už oficiálne oznámila obchodnému registru, že v Turecku končí. Pôvodne tam v októbri 2019 založila pobočku v regióne Manisa s kapitálom takmer 130 miliónov eur.

Následne chcela v Manise postaviť svoj prvý závod na území Turecka. „Investícia v Manise za 1,3 miliardy eur mala vyrábať modely Passat a Superb od roku 2022 s ročnou produkciou 300-tisíc áut,“ píše turkishminute.com. Dnes je teda jasné, že z týchto plánov nič nebude. Tešiť sa môžu Slováci.

Biznis na Slovensku

Nie je jasné, či zrušenie tureckej investície a oznámenie rozvoja biznisu na Slovensku spolu priamo súvisia. Turecký portál ich však dáva do časovej súvislosti. „Volkswagen zrušil svoje plány v Turecku po tom, ako ohlásil miliardovú investíciu na Slovensku.“

Automobilka podľa portálu najprv uviedla, že sa z Turecka sťahuje kvôli prudkému poklesu dopytu na svetovom trhu poznačenom pandémiou koronavírusu. Potom však prišlo skutočné vysvetlenie.

„Šéf Volkswagenu Herbert Diess v decembri prvýkrát priznal, že za rozhodnutím zrušiť výstavbu tureckého závodu bola obava z politického vývoja v Turecku,“ uvádza turkishminute.com.

Konkrétne ide o tureckú vojenskú angažovanosť v severnej Sýrii, ktorá vyvolala medzinárodnú vlnu nevôle. Nemecký koncern sa skrátka rozhodol investovať do pokojného európskeho priestoru.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM