MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kam sa s tým kamiónom trepal!? Francúzi krútia hlavou

Ďalší slovenský kamionista slepo nasledoval navigáciu GPS a zablokoval malú lokálnu cestu vo Francúzsku. Bohužiaľ, vôbec to nebolo prvýkrát.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kam sa s tým kamiónom trepal!? Francúzi krútia hlavou
Zdroj: Facebook.com/France 3 Limousine

Francúzi majú dlhodobo ťažké srdce na zahraničných vodičov nákladných áut. Často nerešpektujú dopravné značenie a vydajú sa aj na úzke lokálne cesty, kde potom uviaznu a zablokujú premávku. Slovenským kamionistom sa to stáva pomerne často.

Ostrá zákruta

Francúzsky portál Le Dauphine informuje o nehode z pondelka 11. januára na úzkej lokálnej ceste neďaleko rieky le Gelon.

„Slovenský kamión zostal zablokovaný v prudkej zákrute neďaleko osady Vérollets,“ píše Le Dauphine.

Podľa fotky je vidieť, že ide o naozaj ostrú zákrutu na úzkej ceste, ktorá už miestami nemá ani vyznačené stredové čiary. Problém vybrať ju by mohlo mať aj oveľa menšie auto ako kamión.

Portál píše, že kamionista tam nemal čo robiť, pretože na začiatku cesty je značka, ktorá zakazuje prejazd vozidiel dlhších ako osem metrov a ťažších ako 19 ton.

GPS nad zdravý rozum

Ako sa tam slovenský vodič kamióna dostal? Skrátka, slepo nasledoval navigáciu. „Išiel podľa GPS, ktoré je určené pre obyčajné autá a nie kamióny,“ uvádza Le Dauphine. Napokon ho z nebezpečnej zákruty muselo vytiahnuť špeciálne zariadenie.

„Nikdy sa nenaučia, že GPS pre autá nie je to isté, ako navigácia pre kamióny,“ zareagoval na Facebooku miestny obyvateľ Stéphane Peroni, ktorý článok o slovenskom kamionistovi zdieľal.

Francúzi zažívajú takéto prípady pomerne často. V lete sme vás informovali o dvoch rovnakých prípadoch. Rozruch spôsobil v júni najmä slovenský vodič v kamióne s hmotnosťou 38 ton popri obci Flumet, ktorý prevážal obilie. GPS ho priviedlo až na úzku štrkovú cestu, kde zostal visieť. Prípad vyvolal búrlivú diskusiu.

„V takýchto chvíľach si človek položí otázku, ako je možné mať pod kapotou štyristo koní a za volantom jedného somára?“ Napísal jeden z čitateľov článku na Facebooku.

Ďalšia miestna obyvateľka pridala aj podozrenie, že Slovák možno dobre vedel, kam ide: „Pravidelne vidím cez moju dedinu prechádzať tieto kamióny, aby nemuseli platiť diaľničné poplatky. Možno ho to konečne odnaučí slepo nasledovať len GPS.“

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM