rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Utečeneckú krízu rieši agentúra, čo organizuje firemné zábavy

Rešpektovaný nemecký denník informuje o prešľapoch ministra Mikulca pri manažovaní prílevu utečencov na Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Utečeneckú krízu rieši agentúra, čo organizuje firemné zábavy
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Pochybný manažment utečeneckej krízy zo strany ministra vnútra Romana Mikulca si všimli aj v Nemecku. Rešpektovaný denník Frankfurter Allgemeine Zeitung informuje, že Mikulec čelí kritike po tom, čo si na pomoc zavolal firmy s konexiami na vládne OĽaNO.

Minister je pod paľbou kritiky, lebo v prvých dňoch po útoku Ruska na Ukrajinu závisela pomoc pre utečencov na hraniciach od dobrovoľníkov a samospráv.

Na druhej strane Mikulec čelí podozreniam, že keď sa štát konečne spamätal, na organizáciu práce s utečencami si zavolal „súkromné spoločnosti s konexiami na vládne OĽaNO, vrátane ministra Mikulca a premiéra Eduarda Hegera,“ informuje nemecký denník.

Minister obvinenia odmieta

Mikulec obvinenia odmieta. Podľa neho bolo nevyhnutné v krátkom čase, do 72 hodín, prijať potrebné rozhodnutia a získať potrebné vybavenie, napríklad stany. Štát vraj oslovil dve spoločnosti, z ktorých jedna – Dustream – dokázala splniť požiadavky.

Minister najskôr tvrdil, že kontakt na firmu dostal od dobrovoľníkov, ktorí pracujú s utečencami. Neskôr však priznal, že odporúčanie na Dustream prišlo od podnikateľa Júliusa Slováka, ktorý má kontakty na OĽaNO a zabezpečoval napríklad ozvučenie osláv strany počas volebnej noci.

Dustream, ktorý sa dovtedy venoval najmä organizovaniu firemných večierkov, získal od štátu zákazku za 2,5 milióna eur bez verejného obstarávania.

Július Slovák, ktorý firmu odporučil, vraj zo zákazky nebude mať zisk, vypýtať si mal iba 2-tisíc eur na pokrytie nákladov na zamestnancov. „Mikulec na tlačovej konferencii vyhlásil, že ak bude treba, zaplatí túto sumu z vlastného vrecka,“ dodáva nemecký denník.

Ilustračné foto

Neprehliadnite:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM