Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Útok na homosexuálneho snúbenca ministra spravodlivosti

Hokejový fanúšik slovenskej národnosti to so svojou agresivitou a neznášanlivosťou voči gayom prehnal a skončil v policajnej cele. Kto vie, či si vôbec uvedomil, koho vlastne vo štvrtok v noci udrel.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Útok na homosexuálneho snúbenca ministra spravodlivosti
Zdroj: TASR

Slovensko patrí medzi európske krajiny s najnižšou mierou tolerancie voči ľuďom s inou sexuálnou orientáciou. V nedávnej Európskej sociálnej sonde sa len o niečo viac ako tretina opýtaných Slovákov vyjadrila, že homosexualitu akceptuje. Štvrtina ľudí nevedela zaujať žiadny postoj a pre 40 percent respondentov sú gayovia a lesby neprijateľné. Je celkom jasné, do ktorej kategórie patril Slovák, ktorý v Dánsku čelí obvineniu z útoku na homosexuálneho snúbenca dánskeho ministra spravodlivosti. O téme píše dánsky portál The Local.

Divoká noc

Incident sa stal vo štvrtok 17. mája v skorých ranných hodinách pred nočným podnikom v Kodani. The Local uvádza, že nemenovaný Slovák pricestoval do krajiny ako hokejový fanúšik. V ten deň sa hralo štvrťfinále Rusko – Kanada a Švédsko – Lotyšsko. Nevedno, či muž so slovenským pasom v bare oslavoval nejaké víťazstvo a koľko toho vypil. Isté len je, že sa začal správať agresívne.

“Slovák je obvinený, že udrel do tváre Josue Medina Vasqueza, ktorý je snúbencom ministra spravodlivosti Sorena Pape Poulsena, pričom mal vyhlásiť, že nemá rád homosexuálov,” píše dánsky portál. Útočníka okamžite zadržala polícia a obvinila ho na základe paragrafu o podnecovaní nenávisti.

Len útok

The Local uvádza, že obvinenia voči 34-ročnému Slovákovi sa napokon zúžili len na napadnutie. “Aj keď obžaloba je presvedčená, že muž pri útoku vyriekol slová o tom, že nemá rád homosexuálov, neexistuje o tom dostatok dôkazov,” píše portál. Nenašli sa totiž žiadni svedkovia, ktorí by verziu s týmto nenávistným výrokom mohli potvrdiť.

Samotný Slovák popiera, že by vypustil slová o nenávisti voči gayom. “Prokuratúra však použije tento možný homofóbny motív ako priťažujúcu okolnosť v procese,” dodáva The Local. Súd v Kodani sa stotožnil so žiadosťou prokurátora o predĺženie väzby a Slovák tak zostane za mrežami minimálne do 13. júna.

Dánsky minister spravodlivosti sa nechce nijako miešať do vyšetrovania útoku na svojho snúbenca. “Nemám k tomu čo povedať. Dúfam, že to všetci chápete,” napísal vo svojom statuse na sociálnej sieti.

Práva gayov a lesieb sú v Dánsku považované za veľmi dôležité a úroveň ich ochrany patrí medzi najvyššie v medzinárodnom merítku. Severská krajina bola prvou na svete, ktorá schválila registrované partnerstvá pre osoby rovnakého pohlavia a to už v roku 1989. Dnes môžu dánski homosexuáli uzatvárať aj manželstvá a ak si to želajú, tak aj priamo v kostole. Majú tiež právo adoptovať si deti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM