Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zbil partnera dánskeho ministra spravodlivosti

Dánsky súd zmiernil trest pre slovenského hokejového fanúšika, ktorý ešte minulý rok fyzicky zaútočil na homosexuálneho partnera významného dánskeho politika Poulsena.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zbil partnera dánskeho ministra spravodlivosti
Zdroj: TASR

Už minulý rok sme vás informovali o incidente, ktorý v máji počas búrlivej noci v kodaňských baroch vyvolal podgurážený Slovák. Do krajiny pricestoval na hokejové majstrovstvá sveta. V osudný deň 17. mája sa hralo štvrťfinále Rusko – Kanada a Švédsko – Lotyšsko. Zrejme toho už dosť vypil, keď sa podľa vlastných slov dostal do roztržky s miestnym mužom, ktorého následne udrel. Zhodou okolností to bol homosexuálny partner dánskeho ministra spravodlivosti Sørena Poulsena. K téme sa opätovne vracia dánsky portál cphpost.dk.

Za facku do basy

Čo všetko sa v osudnú noc v Kodani pred nočným podnikom zomlelo, nie je z mediálnych informácií celkom jasné. Isté je len to, že Slovák vrazil Josueovi Vasquezovi jednu ranu do tváre a následne ho zadržala polícia. Súd mu následne vymeral 40 dní nepodmienečnej ba­sy.

Pôvodné obvinenie slovenského fanúšika obsahovalo aj paragraf o podnecovaní nenávisti, pretože Slovák mal tesne pred útokom vyhlásiť, že nemá rád homosexuálov. Takéto správanie sa v Dánsku berie veľmi vážne a tomu zodpovedal aj následný verdikt súdu. Okrem pobytu za mrežami musel nemenovaný slovenský muž zaplatiť aj súdne trovy a má zákaz vstupu do Dánska po dobu najbližších šesť rokov.

Nižší trest

Slovenský občan si svoj trest odsedel už pred tým vo väzbe, takže do väzenia už viac nenastúpil. Prípadom sa však v rámci odvolania zaoberal aj Najvyšší súd a ten dospel k trochu inému záveru. “Najvyšší súd znížil trest slovenskému hokejovému fanúšikovi zo 40 na 30 dní,” píše cphpost.dk.

Portál dodáva, že dôvodom bola práve nemožnosť dokázať, že Slovák udrel Vasqueza kvôli jeho homosexuálnej orientácii. “Samotný útok nikto nespochybnil, ale motiváciu áno. Zatiaľ čo Vasquez trvá na tom, že to bol homofóbny útok, Slovák to odmieta a uvádza, že to súviselo s obyčajnou potýčkou, ktorú mali pred tým,” dodáva dánsky portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM