Zo Slovenska

Tajomstvo betlehemskej hviezdy priamo nad nami: Takto ho vysvetľuje astronóm

Tohtoročný zimný slnovrat bude výnimočný. Nastane ojedinelý astronomický úkaz.

Ilustračný obrázok k článku Tajomstvo betlehemskej hviezdy priamo nad nami: Takto ho vysvetľuje astronóm
4
Galéria

Na našom území sa v týchto dňoch objavuje tzv. Vianočná hviezda. Pozorujú ju astronómovia aj profesionálni fotografi. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Zvláštnosťou tohtoročného zimného slnovratu bude ojedinelý astronomický úkaz – mimoriadna konjunkcia planét Jupiter a Saturn, ktoré sa po západe Slnka v pondelok 21. decembra okolo 17. hodiny na oblohe priblížia do blízkosti 6 uhlových minút, čo je asi pätina priemeru mesiaca v splne.

Vianočná alebo betlehemská hviezda, ktorá podľa legiend zaviedla Troch kráľov k Ježiškovi do Betlehema, bola podľa všetkého len konjunkciou Saturnu a Jupitera.

Tieto dve planéty sa na pozemskej oblohe stretávajú približne raz za 20 rokov. Sú tak blízko pri sebe, že zo Zeme sa javia ako jeden jasný objekt.

Stretnutie tak bude natoľko tesné, že by sa obe planéty mali vojsť do zorného poľa ďalekohľadu. Konjunkciu však môžeme sledovať už aj v týchto dňoch, a to vždy po západe Slnka. Aby sme však mohli Vianočnú hviezdu vidieť, musíme sa vydať na hory.

Čo na to astronómovia?

„Podľa súčasných zistení napríklad v roku 7 pred naším letopočtom nastala konjunkcia Saturna s Jupiterom hneď trikrát, čo sa nestáva často, teda sa tento jav ponúka ako pravdepodobné vysvetlenie,“ povedal pre TASR astronóm Juraj Tóth, prodekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Hypotézu o konjunkcii ako prvý vyslovil nemecký astronóm Johannes Keppler.

„Zaujímavé je, že ešte v roku 1604 pozoroval Keppler konjunkciu Marsu a Jupitera. Zhodou okolností na tom istom mieste oblohy, kde bola táto konjunkcia viditeľná, pozoroval tiež supernovu. Domnieval sa pritom, že takéto konjunkcie dávajú vznik novým hviezdam. A mohol si tiež myslieť, že betlehemská hviezda, ktorá sa spomína v Matúšovom evanjeliu, mohla byť takouto konjunkciou, ktorá viedla k vzniku novej hviezdy a symbolicky súvisela s narodením nového kráľa,“ vysvetlil Tóth.

Podľa neho ide o príklad, ako nás neúplnosť nášho poznania môže priviesť k zaujímavým myšlienkam. Jednak Keppler mylne považoval výbuch supernovy za zrod novej hviezdy – hoci dnes už je známe, že v skutočnosti ide o jej zánik.

Ježišovo narodenie?

Takisto si nesprávne spojil dve náhodné udalosti, ktoré sa odohrali na rovnakom mieste oblohy, no v skutočnosti ich delila obrovská vzdialenosť. Napriek tomu všetkému však bol Kepplerov záver aspoň čiastočne opodstatnený.

„Odhliadnuc od supernovy, samotnú konjunkciu možno naozaj považovať za prirodzené možné vysvetlenie betlehemskej hviezdy,“ dodal Tóth, ktorý sa skúmaniu tohto javu venuje systematicky.

Práve rok 7 pred naším letopočtom historici často uvádzajú ako reálny dátum narodenia Ježiša Krista. Konjunkcie Jupitera so Saturnom nastali v tomto roku podľa výpočtov 29. mája, 30. septembra a 7. decembra.

Kométa – hoci sa tak betlehemská hviezda často znázorňuje – je zasa skôr umeleckou fikciou. Prvý raz namaľoval kométu nad jasličkami v Betleheme taliansky renesančný maliar Giotto di Bondone (1266 – 1337), ktorý mohol na vlastné oči pozorovať Halleyho kométu viditeľnú v roku 1301. V porovnaní s planétami sú však kométy spravidla oveľa menej jasné.

Zaujímavé podľa Tótha je, že v spomínanom roku 1604 vôbec došlo ku kombinácii dvoch natoľko ojedinelých javov – od spomínanej supernovy sa za celých 400 rokov v našej galaxii nezopakoval žiadny podobný úkaz.

„Bol to už sám osebe naozaj vzácny jav, a k tomu sa ešte odohral aj spolu s konjunkciou Marsu a Jupitera, a ešte aj v rovnakej časti oblohy, čo bola naozaj zaujímavá náhoda,“ dodal astronóm.

V galérii si môžete pozrieť, ako ju zachytil fotograf v oblasti Kľaku a Veľkej Javoriny.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM