Zo zahraničia

Česi sa "prefúkali" až do zoznamu dedičstva UNESCO! Tešia sa aj Fíni a ich saunovanie

Fínska kultúra saunovania aj česká tradícia výroby vianočných ozdôb z fúkaných sklenených perličiek sa stali novými položkami na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ilustračný obrázok k článku Česi sa "prefúkali" až do zoznamu dedičstva UNESCO! Tešia sa aj Fíni a ich saunovanie
Zdroj: Facebook.com/Rautis - Přátelé perličkových ozdob

Okrem nich sa k nehmotnému dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), dostala tiež umelecká výroba sklenených korálikov, typická pre Taliansko a Francúzsko.

Kultúra severanov

„Saunovanie je neoddeliteľnou súčasťou každodenného života, ale aj slávností, ako aj pohody a životného štýlu Fínov,“ uviedla fínska ministerka vedy a kultúry Annika Saarikková. Vďaka zaradeniu na zoznam UNESCO sa podľa nej tzv. fínska kultúra saunovania stane na svete ešte známejšia.

„Ľudia si (v saunách) prečistia svoje telá i mysle a získajú pocit vnútorného pokoja,“ uviedlo vo vyhlásení UNESCO.

Milióny sáun

Takmer 90 percent z celkových 5,5 milióna obyvateľov Fínska si pobyt v saune dopraje raz za týždeň. Vo Fínsku pritom existuje 3,2 milióna sáun. Sauny môžu mať viacero podôb i veľkostí, môžu byť vykurované elektricky, drevom, prípadne ohrievané infražiaričom. Fínsko sa na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO dostalo vôbec po prvý raz.

Česká tradícia

Na zoznam UNESCO vo štvrtok pribudla aj česká tradícia výroby vianočných ozdôb z fúkaných sklenených perličiek. Tradícia je typická pre obec Poniklá v okrese Semily v Libereckom kraji. Takéto ozdoby tam vyrába rodinná dielňa Rautis a jej spolupracovníci. Poniklá je jediným miestom na svete, kde sa dodnes toto tradičné remeslo z konca 19. storočia uchovalo, uvádza český Deník N. Pre ČR je to už siedmy zápis do zoznamu UNESCO, kde sa viackrát dostalo aj spolu s inými krajinami vrátane Slovenska (s modrotlačou i bábkarstvom).

Aj Taliani a Francúzi

V prípade podobnej umeleckej výroby sklenených korálikov sa o zápis do zoznamu svetového nehmotného dedičstva so spoločnou žiadosťou uchádzali Taliansko s Francúzskom. Výroba týchto jemných a zložitých korálikov je špecifická obzvlášť pre benátske súostrovie Murano, kde remeselníci vyrábajú sklo už stáročia. Šéf vlády severotalianskeho regiónu Benátsko Luca Zaia rozhodnutie o zaradení privítal a vyjadril vieru, že pomôže remeselníkom, ktorých ťažko zasiahla pandémia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aj toto vás môže zaujať:

JE TO TAM! Perličkové ozdoby byly dnes zapsány na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO....

Posted by Rautis - Přátelé perličkových ozdob on Thursday, December 17, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM