Barbara Dallosová Magazín Cestovanie

DNES24 na horách: Božské ticho a dychberúca príroda, objavte Jánošíkove diery!

Tajomné skalnaté útvary zasadené v rozprávkovej prírode. Ešte ste si neboli pozrieť legendárne Jánošíkove diery pri Terchovej? Tak to musíte rozhodne napraviť!

Ilustračný obrázok k článku DNES24 na horách: Božské ticho a dychberúca príroda, objavte Jánošíkove diery!
27
Galéria

Mnohí Slováci, tak ako my, zostali tento rok na Slovensku a ak aj vy „googlite“ a hľadáte tipy, kam ísť na výlet, možno vás inšpirujeme. Prešli sme sa jedným z najkrajších prírodných úkazov na Slovensku. Výlet si užijú menej i viac zdatní turisti, a aj rodiny s deťmi. Stačí si vybrať správnu trasu.

Božské ticho a šum potokov

Jánošíkove diery sú sústavou tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre. Skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery.

Preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. V Jánošíkových dierach sa nachádza viac ako dvadsať vodopádov. Toto dielo prírody je tiež domovom rozmanitých druhov rastlín a živočíchov.

S redakciou Dnes24 sme si skúsili turistiku jednou z trás tejto populárnej prírodnej atrakcie. Okruhy sme mali na výber dva, zvolili sme ten menej náročný. Túra trvala bezmála tri hodiny, na čas sme však úplne zabudli. Scenérie tohto majstrovského diela prírody vás totiž úplne pohltia.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Ktorý okruh si vybrať

Aká vie byť príroda úchvatná, taká vie byť aj nebezpečná. Pred samotným prechodom treba preto dobre odhadnúť svoje schopnosti.

Jánošíkove diery ponúkajú dva okruhy, veľký a malý. Malý okruh je ideálny pri prvej návšteve alebo v prípade rodinných výletov.

Absolvovať šesťkilometrovú trasu trvá približne dve hodiny a zvládnu to i deti či seniori. V ťažšie dostupných úsekoch vám pomôže množstvo rebríkov a drevených mostíkov.

Skúsenejší turisti ocenia väčší okruh. Dvanásťkilometrový zaberák zvládnete za približne šesť hodín. No oplatí sa. Práve táto trasa totiž odhalí to najkrajšie z Jánošíkových dier. Určite však nezabudnite na kvalitnú turistickú obuv.

Článok pokračuje pod fotografiou: Po necelých dvoch hodinách šľapania na nás čaká príjemné posedenie v čarovných bufetoch uprostred prírody. A potom už len zľahka dole!

Skrýša pre Jánošíkove lupy?

Príbeh o odvážnom zbojníkovi, ktorý bohatým bral a chudobným dával, netreba nikomu predstavovať. Po Jurajovi Jánošíkovi sú pomenované jedlá, penzióny či slávnosti. A meno dal aj tomuto prírodnému úkazu.

Romantický hrdina žil podľa legiend v lesoch medzi Žilinou a Liptovským Mikulášom. Tu so svojou družinou prepadával pocestných. Peniaze zo zboja rozdeľoval medzi chudobných poddaných. Predtým ich však musel niekde uskladniť. A práve Jánošíkove diery mu v tom podľa mýtov poslúžili.

Ako obratný horal sa Jánošík v skalnatých bralách výborne orientoval. Ulúpené bohatstvá mal v Jánošíkových dierach ukrývať skôr, než ich dostal k chudobným. Dnes, keď chodí úkaz obdivovať množstvo turistov, by už asi diery ako skrýša nepochodili.

Náš TIP

Keď už sa ocitnete v prekrásnej prírode Malej Fatry, pozrite si ju aj zvrchu. Len na skok od Jánošíkových dier sa týči rozhľadňa Terchovské srdce.

Vyhliadkovú vežu budete vidieť už z príchodu do Terchovej v smere od Žiliny. Vedie k nej asi jeden kilometer dlhá nenáročná trasa priamo z Terchovej. Prechádzku bez problémov zvládnete i s malými deťmi.

Rozhľadňa Terchovské srdce je vysoká 30 metrov. Na samotnej vyhliadkovej veži sa nachádzajú tri terasy, z ktorých je pôsobivý výhľad na okolitú krajinu. Ako na dlani uvidíte siluety Malého a Veľkého Rozsutca, Boboty, Tiesňavy či Obšívanky a Sokolie.

S rozhľadňou sa spája i zaujímavosť, a tá sa opäť týka Juraja Jánošíka. Na vrchu, kde stojí rozhľadňa, bola počas nakrúcania legendárneho Jánošíka s Paľom Bielikom rekvizita šibenice, kde filmový Jánošík zahynul.

Chystáte sa na dovolenku do zahraničia? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Zdroj: Dnes24.sk

Viac tipov na výlety a dovolenky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM