MI Zo zahraničia

Takto sa to robí! Brazília nám dáva poriadnu lekciu so Sputnikom V

Brazílska lieková agentúra má voči ruskej vakcíne rovnaké kritické výhrady ako slovenský ŠÚKL. Rusko však Brazíliu neobviňuje zo žiadnej sabotáže.

Ilustračný obrázok k článku Takto sa to robí! Brazília nám dáva poriadnu lekciu so Sputnikom V
Zdroj: TASR/AP

Príklad Brazílie naznačuje, že Rusko má na krajiny dvojitý meter. Brazílske autority totiž rovnako ako slovenský ŠÚKL odmietajú schváliť Sputnik V a tiež poukazujú na fakt, že Moskva im dodala inú látku, ako tú, ktorú priaznivo posúdil časopis Lancet. Žiadna spŕška obvinení však neprišla.

Kto to hovorí

Brazília patrí medzi štáty, ktoré majú záujem očkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Ale postupujú inak ako Slovensko. Namiesto utajeného a zbrklého nákupu sa rozhodli si najprv vyžiadať vzorky očkovacej látky z Moskvy na posúdenie a potom ju vyrábať vo vlastnom závode. Prišlo však prekvapenie, rovnako ako na Slovensku.

„Brazílsky federálny liekový úrad uviedol, že dáta publikované o Sputniku V v Lancete sa týkajú inej očkovacej látky ako tej, ktorá sa má používať v Brazílii,“ píše Brazilian Report.

Rovnaké tvrdenie zo strany slovenského ŠÚKL-u označila Moskva za sabotáž a fake news. V prípade Brazílie žiadne podobné vyjadrenie neprišlo. Brazílski experti dokonca plánujú vykonať inšpekciu priamo vo výrobných závodoch v Rusku, ako súčasť preverovania kvality a účinnosti vakcíny.

Podľa agentúry Reuters túto záležitosť riešil osobne brazílsky prezident Jair Bolsonaro v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimírom Putinom 6. apríla. Rozdiel oproti Slovensku je v tom, že žiadne dodávky Sputnika V do Brazílie ešte nedorazili a neskôr by sa mali vyrábať na brazílskej pôde.

Slabá dokumentácia

Aj v Brazílii existuje silný politický tlak na miestne úrady, aby schválili Sputnik V čo najskôr. Brazílsky liekový regulátor Anvisa však nedávno vyhlásil, že stále nemôže vo veci rozhodnúť, pretože čelí rovnakému problému, aký hlásil aj slovenský ŠÚKL – „nekompletná a chýbajúca dokumentácia k Sputniku V,“ uvádza Reuters.

„Regulátor kritizuje miestneho výrobcu Sputnika V za pomalé dodávanie informácií. Chýbajú ešte správy z posledných klinických štúdií potvrdzujúcich účinnosť aspoň 50%,“ píše Brazilian Report.

Už 11 štátov federatívnej Brazílie požiadalo o dovoz viac ako 66 miliónov dávok ruskej vakcíny. Nebudú ju však môcť používať, pokiaľ Anvisa nebude mať kompletnú dokumentáciu k Sputniku V a nevydá kladné stanovisko.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM