Barbara Dallosová Cestovanie

Tipy na neošúchané výlety: Menej známe miesta v Žiari a okolí, ktoré sa oplatí vidieť

Ak hľadáte niečo nové, no za oddychom sa vám nechce cestovať ďaleko, máme pár nápadov. Navštívili ste už tieto miesta?

Ilustračný obrázok k článku Tipy na neošúchané výlety: Menej známe miesta v Žiari a okolí, ktoré sa oplatí vidieť
Zdroj: TASR/Jozef Poliak

Myslíte si, že náš Pohronia poznáte ako vlastnú dlaň? Tak ruku na srdce, boli ste už na hrade Teplica či v rozprávkovo krásnom Ladne? Spestrite si víkendy originálnymi výletmi, prípadne prizvite aj cezpoľných priateľov. Vybrali sme pre vás niekoľko tipov na menej známe, no turisticky veľmi zaujímavé lokality.

Hrad Teplica

Šášovský hrad či ruiny hradu Revište pozná zrejme každý domáci. Menej známou hradnou zrúcaninou je ale Teplica nad obcou Sklené Teplice. Návštevníci objavili jeho čaro len prednedávnom a postupne začína lákať viac a viac turistov. Prispela k tomu tiež Pohronská hradná cesta, ktorá je projektom Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Hrad vznikol pravdepodobne v druhej polovici 13. storočia, vybudovaný bol na kontrolu prístupovej cesty z Pohronia v smere na Banskú Štiavnicu. Povesť hovorí, že ho založili templárski rytieri, ktorí údajne zakladali aj pivovar vo Vyhniach.

Na hrade bol v júni tohto roka vykonaný aj archeologický prieskum, vďaka ktorému sa podarilo objaviť kolekciu nálezov z obdobia vrcholného stredoveku a novoveku.

Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Görgeyho tunel

Görgeyho tunel patrí medzi lákadlá pre návštevníkov Kremnických vrchov. Technická pamiatka s bohatou históriou ukrýva niekoľko príbehov, pričom zrejme najdramatickejším je ten z meruôsmych rokov, kedy sa cezeň maďarská armáda, zahnaná cisárkymi vojskami, prebúrala na bystrickú stranu. Vojsko viedol generál Artur Görgey, ktorý tak dal tunelu nad Kremnicou meno.

Görgeyho tunel vedie cez skalnaté bralo v sedle Vyhnátová. Pôvodne ho vybudovali v 16. storočí, do dnešnej obnovenej podoby ho v roku 2016 opravili turistickí nadšenci.

Tunel je tiež svetovým unikátom. Vedie cezeň turistický chodník Tajov – Kremnica, ponad tunel zase známa Cesta hrdinov SNP, čo vytvára jedinú známu mimoúrovňovú križovatku značených turistických trás na svete.

Zdroj: TASR

Ovocný sad

Historický Park Štefana Moysesa rozprestierajúci sa za biskupským kaštieľom patrí bezpochyby medzi najkrajšie miesta v Žiari nad Hronom. V zadnej časti známeho parku sa ale ukrýva ešte akýsi bonus, ktorý pribudol len pred pár rokmi.

Mestský sad sa rozprestiera na ploche približne 1,2 hektára a nachádza sa v ňom 91 starých odrôd ovocných stromov. Takýto sad sa tam nachádzal aj v minulosti, o stromy sa staral sám biskup Štefan Moyses, po ktorom nesie park pomenovanie.

Sad je príjemným miestom na prechádzku, býva ale aj dejiskom obľúbených kurzov tradičného ovocinárstva.

Zdroj: TASR/Jana Vodnáková

Ladno

Tajomné miesto ukryté v rozprávkovej prírode. Taká je stručná charakteristika Ladna, miestnej časti obce Trnavá Hora v Žiarskom okrese. Dnes chalupárska osada vzdialená asi tri kilometre od materskej obce je síce turistami málo poznaná, jej história však siaha až do 14. storočia.

Podľa starostu Pavla Kravca asi 15 chát a chalúp, nachádzajúcich sa dnes v osade, slúži najmä tým, ktorí ich zdedili po predkoch alebo v nedávnej dobe kúpili na oddych a rekreáciu. Na trvalý pobyt je tam zapísaný iba jeden jediný občan dedinky.

Miesto, nachádzajúce sa na úbočí Kremnických vrchov, poskytuje z blízkeho kopca s vystavaným krížom nádherné výhľady do údolia Hrona a z východnej strany zase na mesto Zvolen, ale aj na Nízke Tatry.

Zdroj: TASR/Jozef Poliak

Náš TIP: Skočte aj do Štiavnice

Ak vám prídu na návštevu priatelia či rodina z iných kútov Slovenska, vezmite ich aj do neďalekej Banskej Štiavnice. Okrem historických uličiek s nanapodobiteľnou atmosférou ponúka mestečko a jeho okolie aj zážitky, aké nenájdete nikde inde.

Veľkej obľube sa teší napríklad Banka lásky. Ide o zážitkový dom s jediným Trezorom lásky na svete venovaným Sládkovičovej básni Marína. Na mieste si môžete tiež prenejať schránku lásky. Tá neslúži len zaľúbencom. Ľudia si sem uschovávajú symboly lásky k partnerovi, rodičom, deťom, priateľom, domácemu miláčikovi, ale tiež aj k umeniu, prírode, cestovaniu či lásku k jedlu. Vaša láska, nech už k čomukoľvek, tak zostane večná.

Relatívnou novinkou je tiež glampingový areál neďaleko mesta. Glamping, ktorý doslova kombinuje luxus a kempovanie, je určený pre všetkých, ktorí sa nechcú vzdať pohodlia hotela a zároveň túžia byť v najtesnejšom spojení s prírodou. Žiadny spánok na tvrdej zemi, otravný hmyz či nedostatočná hygienu. Toto kempovanie je proste iný level.

V Banke lásky i v glampingovom areáli sme sa boli pozrieť aj s našou kamerou. Prejdite sa originálnymi atrakciami v priložených videách ⬇︎

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk

Viac tipov na výlety a dovolenky

Chystáte sa na dovolenku do zahraničia? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM