Rastislav Búgel Zo Slovenska

Tisíce Slovákov dostanú NOVÉ preukazy: V celej EÚ vďaka nim získajú SKVELÉ výhody

Slováci dostanú dva nové preukazy, ktoré im prinesú výhody vo všetkých krajinách EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Tisíce Slovákov dostanú NOVÉ preukazy: V celej EÚ vďaka nim získajú SKVELÉ výhody
Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Štandardizovaný Európsky preukaz pre ťažko zdravotne znevýhodnených občanov a Európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím prinesú rovnosť v prístupe a zlepšia voľný pohyb pre znevýhodnených ľudí (ŤZP) v rámci celej EÚ. Informovalo o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Získajú výhody

„Títo občania získajú predovšetkým jednotný prístup a nezávislosť k poskytovaným službám a ďalším výhodám či osobitným podmienkam, ktoré pre ľudí s ŤZP platia aj v iných európskych štátoch,“ prezrádza ministerstvo.

Pôjde napríklad o výhody pri využívaní verejnej dopravy, účasti na kultúrnych podujatiach a návštevách múzeí, rekreačných a športových centier, zábavných parkov a ďalších zariadení. Využívať tak budú môcť voľné vstupy, prednostné vstupy, využívanie osobnej asistencie, pomôcok a podobne.

Európsky preukaz pre osoby ŤZP bude slúžiť ako potvrdenie zdravotného postihnutia automaticky vo všetkých krajinách EÚ.

Zjednodušenie každodenného života

„Držitelia týchto európskych preukazov budú môcť využívať všetky výhody a zvýhodnenia, ktoré ktorákoľvek z členských krajín EÚ priznáva zdravotne znevýhodneným občanom na svojom území. Umožní to, aby mal každý občan, ktorý je vo svojej krajine uznaný za ŤZP, rovnaké postavenie a rovnocenný prístup ako domáci ŤZP občan v ktorejkoľvek európskej krajine. Spoločným cieľom týchto preukazov je zlepšiť kvalitu života pre osoby so zdravotným postihnutím a zabezpečiť, aby mali rovnaké príležitosti a prístup k základným službám a možnostiam ako ostatní občania. Týmto krokom im zjednodušíme každodenný život, pretože budú môcť ľahšie cestovať a využívať verejné služby v celej EÚ,“ prezradil štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš.

Európsky parkovací preukazu pre ŤZP nahradí dnes existujúci národný formát a zaručí využívanie parkovacích miest a zariadení pre ŤZP naprieč EÚ štátmi, čo zlepšuje pohodlie pri cestovaní a pri každodenných aktivitách.

Už v budúcom roku

„Oba európske preukazy budú mať fyzickú podobu s potrebnými zabezpečovacími prvkami, rovnako sa uvažuje aj o ich digitálnej podobe a budú vzájomne uznávané vo všetkých členských štátoch EÚ. Ich držitelia tak môžu využívať ich výhody a výsady pri cestovaní a pobyte v rôznych krajinách EÚ, bez ohľadu na miesto ich vydania,“ uviedol rezort s tým, že v platnosti zostávajú aj národné preukazy pre ŤZP, ktoré budú naďalej udeľovať vnútroštátne orgány na základe vlastných kritérií.

Proces vydávania nových európskych preukazov pre zdravotne znevýhodnených občanov chce Slovensko spustiť už v budúcom roku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

ROVNAKÉ PRÍLEŽITOSTI PRE ZDRAVOTNE ZNEVÝHODNENÝCH V CELEJ EÚ ✅ Nová Smernica o Európskom preukaze a parkovacom preukaze...

Posted by Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky on Saturday, March 23, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM