han Zo zahraničia

Toto neznie OPTIMISTICKY: Omicron sa šíri rýchlejšie ako delta a znižuje účinky VAKCÍN!

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v nedeľu uviedla, že koronavírusový variant omikron je infekčnejší než variant delta a znižuje účinnosť vakcín čo sa týka ochrany pred nákazou a šírením vírusu.

Ilustračný obrázok k článku Toto neznie OPTIMISTICKY: Omicron sa šíri rýchlejšie ako delta a znižuje účinky VAKCÍN!
Zdroj: www.pixabay.com

Na druhej strane ale podľa predbežných údajov spôsobuje menej závažné príznaky ochorenia. Informovala o tom agentúra AFP.

WHO ale zároveň zdôraznila, že pre nedostatok dát nedokáže určiť, či vysoká miera nákazlivosti omikronu súvisí s nižšou imunitnou odozvou naň, vyššou prenosnosťou alebo s kombináciou oboch týchto faktorov.

„Z aktuálne dostupných dát vyplýva, že omikron pravdepodobne vytlačí variant delta tam, kde sa objaví komunitné šírenie (vírusu),“ dodala WHO.

Dosiaľ síce variant omikron spôsobil u nakazených ľudí len „mierny“ priebeh choroby, respektíve išlo o asymptomatické prípady, avšak momentálne štatistické údaje nie sú dostatočné na to, aby mohla WHO stanoviť, nakoľko je tento variant klinicky závažný.

Väčšina prípadov nákazy na svete súvisí aktuálne s variantom delta, ktorý bol tento rok identifikovaný v Indii. V novembri však v Juhoafrickej republike (JAR) vedci potvrdili prvé prípady omikronu, ktorý sa vyznačuje veľkým množstvom mutácií. Mnohé krajiny následne pre obavy zo šírenia vírusu prijali cestovné reštrikcie pre juhoafrické krajiny a znovuzaviedli i domáce obmedzenia.

Prudký nárast

Do 9. decembra potvrdili variant omikron podľa WHO v 63 krajinách. Jeho rýchlejšie šírenie zaznamenali okrem JAR i v Británii. V nedeľu odhalili v Británii 1 239 ďalších prípadov omikronu, čím ich doterajší počet stúpol na 3 137. Oproti sobotňajším číslam ide o 65-percentný nárast.

Británia pre „prudký nárast“ prípadov omikronu v nedeľu rozhodla o zvýšení výstrahy pred nákazou covidom z tretieho na štvrtý stupeň na päťstupňovej škále. Znamená to, že „šírenie (nákazy) je vysoké a tlak na zdravotnícke služby je rozsiahly, značný alebo sa zvyšuje“.

AFP píše, že krajiny s dostatočnými zásobami dávok vakcíny ako napríklad Francúzsko či Spojené kráľovstvo v boji proti šíreniu omikronu obyvateľov vyzývajú, aby sa dali zaočkovať i treťou dávkou. Konzorcium Pfizer/BioNTech minulý týždeň oznámilo, že tri dávky jeho vakcíny dokážu zaistiť ochranu i pred variantom omikron.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM