Magazín

TOTO sú najväčší romantici z ríše zvierat: Páni, máte sa čo učiť!

Prejavy lásky, oddanosti a vernosti nie sú vlastné iba ľuďom. Pozrite si príklady zo zvieracej ríše, ktoré nám môžu byť inšpiráciou.

Ilustračný obrázok k článku TOTO sú najväčší romantici z ríše zvierat: Páni, máte sa čo učiť!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Zaľúbencov nájdeme aj medzi zvieracími samcami, ktorí svojim partnerkám prejavujú náklonnosť spôsobom, ktorý nezriedka zatieni aj toho najväčšieho ľudského milovníka.

Vernosť až za hrob

Ako prvé musíme spomenúť azda najelegantnejšie vtáky. Reč je o labutiach, ktoré sú považované za symbol lásky a vernosti. A nie nadarmo. Známe sú ich párové tance, pri ktorých si nežne ovinú krky. Pokiaľ budete pár labutí pozorovať, možno sa aj vy stanete svedkom úkazu, pri ktorom si o seba oprú hlavy, pričom ich krky vytvoria symbol srdca.

Ak už labute vytvoria pár, nedokáže ich oddeliť žiadny iný samec alebo samica. Pár spolu ostáva až do smrti. Ich vernosť a láska sú také silné, že pokiaľ jeden z dvojice zomrie, druhý môže od žiaľu prestať prijímať potravu a následne uhynie.

Článok pokračuje pod fotografiou!

Starostlivý otec

Veľké prejavy lásky nájdeme aj pod vodnou hladinou. Tentoraz sa zameriame na morské koníky, ktoré sú jedným z druhov rýb. Morské koníky sú poriadnymi romantikmi. Rovnako ako labute, aj oni sa vyznačujú neobyčajnou vernosťou. Partnera si vyberajú na celý život.

Ich dvorenie začína „tancom“, pri ktorom sa dva koníky navzájom približujú a vzďaľujú, pričom táto činnosť môže trvať aj niekoľko dní. Nasleduje obrad podobný skutočnému tancu, kedy sa koníky okolo seba nežne obtáčajú.

Zaujímavosťou je, že v prípade morských koníkov ostáva „tehotný“ samček. Ten má na svojom bruchu vak, do ktorého samička nakladie vajíčka. Po 3 až 5 týždňoch prichádzajú na svet plne vyvinuté mláďatá.

Článok pokračuje pod fotografiou!

Ten najkrajší darček

Do zoznamu najväčších romantikov zvieracej ríše musíme zaradiť aj tučniaky. Pokiaľ si samec vyhliadne svoju vyvolenú, začína jedinečné preukazovanie oddanosti. Samček niekedy strávi celé dni prehľadávaním pláže. Hľadá totiž ten najdokonalejší kamienok, ktorý by ponúkol samičke.

Pokiaľ bol úspešný a okruhliak sa samici tučniaka zapáči, vytvoria spolu pár, ktorý nezriedka vydrží naveky. Aj keď sa počas života pri hľadaní potravy niekoľkokrát rozdelia, vždy si k sebe nájdu cestu.

Článok pokračuje pod fotografiou!

Neúnavný staviteľ

Zaujímavý rituál pri hľadaní vhodnej partnerky musí absolvovať samček vtáka menom Záhradkár bezchochlatý. Ten stavia doslova umelecké dielo v podobe akéhosi altánku alebo prístrešku. Kužeľovitá stavba môže mať v priemere až 160 cm. Už to môžeme považovať za úctyhodný výkon, no po postavení prístrešku práca samčeka nekončí.

Na rad prichádza dokonalé vyčistenie niekoľkých metrov štvorcových priestoru a dôkladná výzdoba. „Prístrešok z konárov a trávy musí byť čo najzaujímavejší a najkrajší. Často bezprostredne v jeho okolí samček rozmiestni a poukladá kôpky bobúľ, chrobáky, halúzky, kvety a všetko, čo mu príde originálne (aj odpadky, kusy farebného plastu,…). Zvláštne je, že prístrešky neslúžia ako hniezdo na vysedenie mláďat," informuje ZOO Bojnice.

Samičky absolvujú „prehliadky“ vyzdobených altánkov viacerých staviteľov a vyberú si ten, ktorý sa im páči najviac.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM