Zo Slovenska

Tragédia v Prahe môže mať dohru aj na Slovensku: Čaká majiteľov zbraní SPRÍSNENIE legislatívy?

V súvislosti s tragickou streľbou v Prahe náš minister vnútra otvorene hovorí, že si vie predstaviť sprísnenie legálnej držby zbraní.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia v Prahe môže mať dohru aj na Slovensku: Čaká majiteľov zbraní SPRÍSNENIE legislatívy?
6
Galéria

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) si vie predstaviť sprísnenie podmienok legálnej držby zbraní.

Treba podľa neho tiež hovoriť so zriaďovateľmi škôl o ochrane detí. Uviedol to v piatok v súvislosti so štvrtkovou (21. 12.) tragickou streľbou v Prahe.

Debata o sprísnení

„Ja si viem predstaviť aj otvorenie debaty o sprísnení legislatívy na držbu zbraní, pretože sa ukazuje, že bezpečnostná situácia nielen u nás, ale aj vo svete je iná ako pred piatimi rokmi,“ načrtol minister.

Ako však poznamenal, v prípade, že ide o psychicky narušenú osobu, ako to malo byť v Prahe, nepomôže ani tá najlepšia legislatíva.

Prijali opatrenia

Možnosti prevencie vidí aj vo vzdelávaní na školách. O ochrane detí je podľa neho potrebné hovoriť aj so zriaďovateľmi škôl. Bol by však nerád, keby sa zo škôl stali podobne ako v USA „ozbrojené pevnosti“.

V súvislosti s tragédiou v Prahe podľa neho prijala polícia preventívne opatrenia. Pripomenul, že aj na Slovensku sa v poslednom období riešili výhražné maily na školách. V Banskej Bystrici sa podľa neho už podarilo vypátrať podozrivú osobu, mala sa priznať.

Stovky tisíc zbraní

Podľa dát z októbra má zbrojný preukaz na Slovensku vydaných takmer 153-tisíc držiteľov. Evidovaných je viac ako 433-tisíc legálne držaných strelných zbraní.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM