Aktualizované Zo zahraničia

Tragédia v Taliansku naberá na rozmeroch: Pri páde lanovky zahynulo už 14 ľudí

Kabína lanovky sa zrútila neďaleko vrchola hory Mottarone v regióne Piemont. K zrúteniu došlo len necelých tristo metrov pred cieľovou stanicou.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia v Taliansku naberá na rozmeroch: Pri páde lanovky zahynulo už 14 ľudí
Zdroj: Twitter.com/Vigili del Fuoco

Kabína lanovky vezúca návštevníkov na vrchol hory Mottarone, odkiaľ je výhľad na malebné severotalianske jazero Lago Maggiore, sa v nedeľu zrútila z nosného lana a skĺzla dolu svahom. Počet mŕtvych sa do večera zvýšil na 14 – zomrelo jedno z dvoch detí prevezených do nemocnice vo vážnom stave. Išlo o malé dieťa so zlomeninami, informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na úrady.

Kabína lanovky sa zrútila neďaleko vrchola hory Mottarone nad mestečkom Stresa na pobreží jazera.

Vypadli z kabíny

Starostka mestečka Stresa Marcella Severinová uviedla, že zrejme sa pretrhlo nosné lano a kabínka padala, až kým nenarazila na stĺp, a potom sa zrútila na zem. V tom bode sa kabína „dva-, trikrát prevrátila a vrazila do stromov“, dodala starostka. Niektorí z tých ľudí, čo zahynuli, vypadli z kabíny.

Zábery z miesta zachytávali zničenú kabínu v čistine medzi hustým pásom borovíc blízko vrcholu hory Mottarone, ktorý sa týči nad jazerom Lago Maggiore.

„Bola to hrozná, hrozná scéna,“ povedala Severinová pre taliansku televíziu SkyTG24. Doplnila, že okrem dvoch detí utrpela zranenia aj tretia osoba.

V čase pádu z nosného lana bola kabína obzvlášť vysoko nad zemou, uviedol hovorca alpskej záchrannej služby Walter Milan. Ministerstvo infraštruktúry oznámilo, že k nehode došlo okolo 12.30 hod., keď bola kabína asi 100 metrov od vrcholu, pred posledných stĺpom (pylónom).

Hrozivá katastrofa

Milan poukázal na to, že lanovka vedúca na 1491 metrov vysokú horu Mottarone prešla rekonštrukciou v rokoch 2014 – 2016 a znova ju otvorili len nedávno. Podľa DPA lanovky v Taliansku po uzavretí v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu opätovne uviedli do prevádzky len túto sobotu.

Hovorca ešte povedal, že mnoho rodín sa zrejme vydalo na horu preto, že po mesiacoch obmedzení bola slnečná nedeľa.

Premiér Mario Draghi vyjadril sústrasť rodinám obetí a uviedol, že „myslí predovšetkým na vážne zranené deti a ich rodiny“.

Zrejme ide o najhoršiu taliansku katastrofu s kabínou od roku 1998, keď nízko letiace americké vojenské lietadlo preseklo lano lyžiarskej lanovky v turistickom stredisku Cavalese v horskom masíve Dolomity a zahynulo 20 ľudí.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM