han Zo zahraničia

TRINÁSŤ štátov EÚ má pre Maďarov odkaz: Zákonom o LGBTIQ porušujete základné právo!

Takmer polovica členských krajín Európskej únie vyjadrila v utorok "vážne znepokojenie" nad maďarským zákonom, ktorý podľa nich diskriminuje LGBTIQ komunitu.

Ilustračný obrázok k článku TRINÁSŤ štátov EÚ má pre Maďarov odkaz: Zákonom o LGBTIQ porušujete základné právo!
Zdroj: www.pixabay.com

Vyhlásenie podpísalo 13 z 27 krajín EÚ, a to okrem Belgicka Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Španielsko, Fínsko, Švédsko, Írsko, Dánsko, Holandsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko. O čo presne ide?

„Stigmatizácia LGBTIQ ľudí zreteľne porušuje ich základné právo na dôstojnosť, tak ako je stanovené v Charte EÚ a medzinárodnom práve… Začlenenie, ľudská dôstojnosť a rovnosť sú základnými hodnotami našej Európskej únie, preto nesmieme robiť nijaké kompromisy v súvislosti s nimi,“ píše sa v spoločnom vyhlásení, ktorého iniciátorom bolo Belgicko.

Podľa signatárov vyhlásenia zákon prijatý v Maďarsku „diskriminuje LGBTIQ ľudí a porušuje právo na slobodu prejavu pod zámienkou ochrany detí“.

Vraj len na pedofilov

Toto vyhlásenie vzišlo zo stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Luxembursku zameranom na otázky práva v Poľsku a Maďarsku, ktoré sa dlhodobo odkláňajú od hodnôt EÚ. Na stretnutí sa zúčastnil aj maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó, ten argumentoval tým, že zákon je „namierený len proti pedofilom“.

Ďalšie aktuálne témy

Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil minulý utorok, bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi.

Zákon stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany „podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu“.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM