TOS Lifestyle

Trpíte niektorými z TÝCHTO zdravotných problémov? Tak to POZOR na mandarínky!

Toto obľúbené citrusové ovocie si mnohí doprajú práve v zime počas sviatkov. Vedeli ste, že mandarínkam by sa niektorí mali radšej vyhýbať?

Ilustračný obrázok k článku Trpíte niektorými z TÝCHTO zdravotných problémov? Tak to POZOR na mandarínky!
Zdroj: pexels.com

Je len malá šanca, že natrafíte na niekoho, kto by toto citrusové ovocie nemal rád. Slováci mandarínky jednoducho zbožňujú a niektorým ich vôňa evokuje Vianoce.

Zdravotné benefity

Ako všetky citrusové plody, aj mandarínky obsahujú veľa vitamínu C, sú tiež bohaté na betakarotén či na bioflavonoidy. Sú nabité živinami, majú vysoký obsah antioxidantov a naopak obsahujú málo kalórií.

Môžu mať pozitívny vplyv na srdce, mozog, pokožku, chudnutie a zvyšujú odolnosť voči infekciám.

Dalo by sa pokračovať ďalej, tento článok však nie je primárne zameraný na ich zdravotné benefity.

Sú medzi nami totiž aj ľudia, ktorí by sa im napriek všetkému predsa len mali radšej vyhnúť. Reč je o konkrétnych zdravotných problémoch. Kto by mal byť opatrný a držať sa od tohto ovocia ďalej?

Môžu narobiť aj škodu

V prvom rade sú to, pochopiteľne, ľudia alergickí na citrusové plody. Môže prísť svrbenie, vyrážky, ale aj ťažkosti s dýchaním.

Ako však približuje portál Fakt24.pl, mandarinkám by sa mali vyhýbať aj ľudia trpiaci niektorými ochoreniami tráviaceho systému, ako je napríklad gastroezofageálny reflux.

Kyseliny obsiahnuté v mandarínkach taktiež dráždia sliznicu žalúdka, preto by šťastie nemali pokúšať ľudia trpiaci žalúdočnými vredmi.

A preháňať to s mandarínkami sa neodporúča ani tým, ktorých trápia problémy s obličkami. Obsahujú celkom dosť draslíka, čo môže byť problematické.

Podľa webu PharmEasy, konzumácia mandarínok môže byť problém, ak beriete lieky súvisiace s pečeňou. V tom prípade sa treba poradiť so svojím lekárom.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM