Zo zahraničia

Ukrajina varuje: Blokáda prístavov môže vyvolať potravinovú krízu až hladomor

Zhruba 22 miliónov ton obilia uviazlo v prístavoch a nemôže sa dostať k spotrebiteľom. Dôvodom je blokáda ukrajinských prístavov Ruskom.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajina varuje: Blokáda prístavov môže vyvolať potravinovú krízu až hladomor
Zdroj: TASR

Blokáda ukrajinských prístavov Ruskom môže viesť ku globálnej potravinovej kríze a v niektorých regiónoch dokonca až k hladomoru.

Vo štvrtok to uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko, informuje TASR na základe správy americkej televízie CNN.

Prečítajte si tiež

„Zhruba 22 miliónov ton obilia uviazlo v prístavoch a nemôže sa dostať k spotrebiteľom, najmä v Afrike a Ázii,“ povedal Nikolenko. Tento problém podľa neho nevyrieši iba pozemná preprava.

Krádež obilia?

Nikolenko tvrdí, že Rusko taktiež kradne ukrajinské obilie v okupovaných oblastiach, aby ho následne nezákonne predalo tretím krajinám.

„Ruská armáda zamínovala časti mora a neustále sa snaží prelomiť obranu Odesy a ďalších miest na pobreží Čierneho mora,“ pokračoval Nikolenko.

Výzva Ukrajiny

Ukrajinský rezort diplomacie vyzval Rusko, aby „stiahlo svoje jednotky z teritoriálnych vôd Ukrajiny“ a poskytlo bezpečnostné záruky, že ruská armáda nebude útočiť na ukrajinské prístavy a lode.

„Vyzývame všetky krajiny, ktorých potravinová bezpečnosť je najviac ohrozená ruskou agresiou voči Ukrajine, aby využili svoje kontakty s Moskvou a prinútili ju zrušiť blokádu ukrajinských námorných prístavov a ukončiť vojnu,“ povedal Nikolenko.

Ukrajina tiež s partnermi diskutuje o „spôsoboch vytvorenia medzinárodnej misie“ pod záštitou Organizácie Spojených národov, ktorá by zabezpečila priechodnosť námorných trás v Čiernom mori, dodal Nikolenko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM