Aktualizované MI Zo Slovenska

Urazil Droba antivaxerov? Po jednom slove ho zavalili spŕškou protestov

Bratislavský župan propaguje očkovanie proti covidu v župnom vakcinačnom centre. Pri čítaní niektorých príspevkov na sociálnej sieti sa už neovládol.

Ilustračný obrázok k článku Urazil Droba antivaxerov? Po jednom slove ho zavalili spŕškou protestov
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Juraj Droba investuje ako bratislavský župan veľa energie do toho, aby sa čo najviac ľudí mohlo dať zaočkovať v župnom vakcinačnom centre a aby o tom dostali aj patričné potvrdenie. Na Facebooku oznámil, že od soboty už budú očkovanci dostávať jednotné certifikáty. Následná debata však zaskočila nielen jeho.

Dôležité novinky

S otvorením možností pre vycestovanie na dovolenky sa rozbehla aj debata o očkovacích preukazoch. Mnohí ľudia zostali pobúrení, že slovenské očkovacie certifikáty okolité krajiny neuznávajú, pretože nemajú jednotný vzor a sú len v slovenčine bez ochranných prvkov.

Vláda začala narýchlo konať a problém by mal byť už čoskoro vyriešený. Bratislavský župan Juraj Droba na Facebooku potvrdil, že od soboty budú ľudia pri očkovaní v bratislavskom župnom vakcinačnom centre automaticky dostávať certifikát v slovenskom aj anglickom jazyku.

„Už dlhšie sme na rokovaniach s vládou upozorňovali, že jednotný očkovací preukaz je absolútna priorita. Dočasne sme prišli s riešením sami – od minulého týždňa vám vydávame potvrdenia s QR kódom, kde sú informácie aj v angličtine,“ uviedol J. Droba.

Pod jeho statusom sa však vyrojilo veľa odporcov očkovania, ktorých príspevky vyprovokovali Juraja Drobu k reakcii.

Dôležité témy o pandémii

Kto je tu dezolát?

Niektorí komentujúci len stručne vyjadrovali svoj názor, že očkovanie odmietajú, pretože vakcínam nedôverujú, či majú strach. Iní však absurdne písali, že očkovanie je fašizmus, že vakcíny obsahujú jedy a pridávali hoaxy o medzinárodnom sprisahaní.

Niektorí vytiahli aj dokázané nezmysly, že po očkovaní na španielsku chrípku pred sto rokmi zomrelo viac ako sto miliónov ľudí. V tom čase pritom ešte žiadne vakcíny proti chrípke neexistovali a prvú vyrobili až v roku 1938.

„Mrte dezolátov sa tu vyrojilo. Fakt sa pýtam, kde to žijeme. Len dúfam, že z tých antivaxerov, čo sa tu ozývajú, nikto nenakazí zodpovedného človeka,“ zareagoval na to v diskusii Juraj Droba.

Výraz „dezoláti“ však veľa ľudí pobúril a dali to patrične najavo. „Armádu na nich poslať, čo si to hlúpa dezolátna slovač dovoľuje neposlúchať vás, volenú vrchnosť,“ ironicky napísal jeden diskutujúci.

„Aj my, čo nie sme zaočkovaní, sme zodpovední,“ uviedla jedna z komentujúcich. „To ma teší. Ale keď na vás príde rad, zvážte to očkovanie,“ odpísal jej J. Droba.

V diskusii sa niektorí ľudia snažili vysvetľovať aj fakty, že očkovanie síce nemá stopercentnú účinnosť proti infekcii, ale táto ochrana pred nákazou je stále viac ako 90 percentná. Práve preto je nutné zaočkovať takmer celú populáciu, aby sa vytvorila kolektívna imunita, ktorá znemožní vírusu ďalej cirkulovať medzi ľuďmi.

Dôkaz, že to funguje, sú iné očkovacie látky, napríklad proti detskej obrne, osýpkam, či tífusu. Tie sa podarilo zo Slovenska vytlačiť len vďaka povinnému očkovaniu detí proti týmto chorobám.

Aktualizované:

Po niekoľkých hodinách pribudlo pod Drobovým statusom toľkom negatívnych a agresívnych komentárov, že bratislavký župan musel ešte raz reagovať a pohrozil radikálnym antivaxerom, že ich zablokuje:

„Veľmi ma mrzí, že niektorí z vás, ktorí ste proti očkovaniu, píšete veľmi agresívne komentáre. Prirovnávať očkovacie pasy k noseniu Dávidovej hviezdy a podobne je za čiarou. V prípade hrubých vulgarizmov a prejavov rasizmu budem musieť diskutujúcich blokovať. Som za otvorenú diskusiu, ale buďme k sebe slušní a rešpektujme názor iných. Táto téma sa týka bezprostredne ochrany zdravia a života, rešpektujme jej vážnosť.“

Dôležité aktuality

OD SOBOTY DOSTANETE DVOJJAZYČNÝ CERTIFIKÁT O OČKOVANÍ Od tejto soboty budete pri očkovaní automaticky dostávať...

Posted by Juraj Droba on Wednesday, May 19, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM