Zo zahraničia

Už aj Fínsko pozastavuje očkovanie vakcínou proti covidu od Moderny pre mladých mužov

Fínsko pozastavuje očkovanie mladých mužov, ktorí sa narodili v roku 1991 a neskôr, protikoronavírusovou vakcínou od spoločnosti Moderna.

Ilustračný obrázok k článku Už aj Fínsko pozastavuje očkovanie vakcínou proti covidu od Moderny pre mladých mužov
Zdroj: TASR/AP

Dôvodom sú správy o zriedkavých vedľajších účinkoch súvisiacich s kardiovasku­lárnymi problémami. Vo štvrtok to oznámil fínsky inštitút pre zdravie a zdravotnú starostlivosť, informovala agentúra Reuters.

Toto rozhodnutie prichádza len jeden deň po tom, ako k podobnému kroku pristúpilo aj Švédsko a Dánsko, ktoré vakcínami od Moderny prestali zatiaľ očkovať všetkých ľudí mladších vekových kategórií vrátane detí.

Moderna o rozhodnutí vie

„Severská štúdia, ktorá zahŕňala Fínsko, Švédsko, Nórsko a Dánsko, zistila, že u mužov mladších ako 30 rokov hrozí po očkovaní vakcínou Spikevax od Moderny o trochu vyššie riziko vyvinutia myokarditídy než u iných,“ uviedol riaditeľ fínskeho zdravotníckeho inštitútu Mika Salminen.

Salminen uviedol, že myokarditída — zápalové ochorenie srdcového svalu — väčšinou v priebehu pár dní vymizne sama. Napriek tomu však budú teraz podávať mladým mužov a chlapcom vo Fínsku z preventívnych dôvodom iba vakcínu od spoločnosti Pfizer.

Farmaceutická spoločnosť Moderna uviedla, že má vedomosti o rozhodnutí švédskych a dánskych regulačných úradov.

Výhody prevažujú

„Ide zvyčajne o veľmi slabý priebeh ochorenia, z ktorého sa jednotlivci dokážu pri odpočinku a štandardnej liečbe za krátky čas zotaviť. Riziko vyvinutia myokarditídy sa navyše výrazne zvyšuje u tých, ktorí COVID-19 prekonali. Očkovanie je najlepší spôsob, ako tomuto zabrániť,“ uviedla Moderna.

Regulačné úrady v Spojených štátoch, krajinách EÚ a WHO taktiež súhlasia s tým, že výhody technológia mRNA, ktorú používa Moderna a konzorcium Pfizer/BioNTech na prevenciu COVID-19, prevažujú nad rizikom ich používania.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM