Aktualizované MI Krimi

Už sa to valí! NAKA si zobrala na mušku aj človeka z Pellegriniho strany

Elitní policajti nabehli dnes ráno do rodinnej firmy exministra hospodárstva Petra Žigu, ktorý je dnes v strane Hlas-SD Petra Pellegriniho.

Ilustračný obrázok k článku Už sa to valí! NAKA si zobrala na mušku aj človeka z Pellegriniho strany
Zdroj: FB Peter Žiga

Skoro ráno prišli kukláči do bratislavského hotela Aston, kde sídli aj firma Taper patriaca Petrovi Žigovi. Ako prvý o tom informoval portál topky.sk. Presný dôvod zásahu zatiaľ nie je známy. Taper však už v minulosti čelil obvineniu, že sa zamotal do podvodného reťazca karuselových obchodov s drevom.

Žigove problémy

Peter Pellegrini odišiel zo Smeru a snaží sa vzbudzovať dojem, že predstavuje novú politickú alternatívu. Pravdou však je, že Hlas-SD žiadnu novú krv neponúkol a jeho predstavitelia sú len staré tváre zo strany Roberta Fica. Niektorí so sebou vzali aj staré kauzy.

To je prípad aj Petra Žigu. Hnutie OĽaNO ho na Facebooku označilo ako „lykožrúta, ktorý roky systematicky parazitoval na štátnych lesoch SR a jeho kšefty s drevom jeho firme a rodine vyniesli milióny.“

Zdá sa, že teraz Žigu dobieha minulosť. Portál topky.sk uviedol, že elitní policajti nabehli nielen do sídla jeho firmy Taper, ale zasahovali na viacerých miestach po celom Slovensku.

Presný dôvod zásahu ešte nie je známy. Firma Taper však už v roku 2018 bola obvinená v súvislosti s podvodmi s vratkami DPH pri obchodovaní s drevom.

Prípad však dozoroval špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (dnes vo väzbe), ktorý je známy tým, že nikdy žiadnu obžalobu nepodal. A tak išlo vyšetrovanie Taperu do stratena. Peter Žiga v tom čase akékoľvek osobné pochybenia odmietal. K dnešnému zásahu v jeho firme sa zatiaľ nevyjadril.

Aktualizované

K prípadu sa v stredu dopoludnia vyjadril Žigov kolega zo strany Hlas-SD Richard Raši:

„Platí prezumpcia neviny a Peter Žiga má moju dôveru. Vo firme Taper je len spoločníkom, nesedí v manažmente spoločnosti. Preto sa na detaily treba pýtať tejto firmy a NAKA. Počkáme si na bližšie informácie. V strane Hlas však veríme v zákonnosť postupu polície, prokuratúry a súdov.“

Dodal, že P. Žiga je momentálne v karanténe, pretože bol v kontakte s pozitívnou osobou na Covid-19. V krátkom čase teda nebude môcť prísť pred novinárov a vyjadriť sa.

Žigove problémy

Peter Žiga však musí čeliť viacerým podozreniam z nekalých praktík a na krku má aj reálne obvinenie z podplácania. Vyšetrovateľ mu ho vzniesol v polovici decembra minulého roka.

Podľa medializovanej výpovede bývalého šéfa Finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka mal byť Peter Žiga zapletený do úplatku 50-tisíc eur za to, aby sa jeho synovec vyhol vyšetrovaniu karuselového podvodu. Exminister hospodárstva v tejto veci už vypovedal a svoju vinu poprel.

Do problémov ho však zatiahla aj jeho bývalá kolegyňa z vlády Monika Jankovská. Pred vyšetrovateľom vypovedala, že P. Žiga sa mal cez ňu pokúsiť podplatiť sudkyňu Najvyššieho súdu SR Katarínu Pramukovú sumou 100-tisíc eur.

Išlo o veľký spor o Gabčíkovo. Sudkyňa Pramuková odmietla, že by dostala akýkoľvek úplatok.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM