Zo zahraničia

Úzkosť a poruchy nálady: Po covide bojujú niektorí pacienti s psychickými poruchami

Riziko výskytu dlhodobých problémov bolo vyššie u pacientov, ktorí boli hospitalizovaní s ťažkým priebehom covidu.

Ilustračný obrázok k článku Úzkosť a poruchy nálady: Po covide bojujú niektorí pacienti s psychickými poruchami
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Jeden z troch ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, trpel ešte šesť mesiacov po vyliečení neurologickými alebo psychiatrickými ochoreniami. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štúdiu zverejnenú v stredu vo vedeckom časopise The Lancet Psychiatry.

Úzkosť a poruchy nálady

Štúdia analyzovala zdravotné záznamy viac ako 230-tisíc pacientov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Autori zistili, že 34 percentám z nich v priebehu šiestich mesiacov od vyliečenia diagnostikovali neurologické alebo psychiatrické ochorenie.

Pacienti s COVID-19 sú podľa autorov výrazne náchylnejší na neurologické ochorenia ako ľudia trpiaci inými infekciami dýchacích ciest.

Najčastejšími problémami boli úzkosť, ktorá sa vyskytla u 17 percent pacientov, a poruchy nálady (14 percent). U 13 percent pacientov išlo o prvý prípad výskytu problémov v oblasti duševného zdravia.

Porovnanie s chrípkou

Experti takisto skúmali údaje viac ako 100-tisíc pacientov s chrípkou a viac ako 236-tisíc osôb s rôznymi infekciami dýchacích ciest. Ľudia mali celkovo o 44 percent vyššie riziko výskytu neurologických a duševných ochorení po prekonaní covidu ako po chrípke a o 16 percent vyššie riziko ako tí, ktorí prekonali infekcie dýchacích ciest.

Riziko výskytu dlhodobých problémov bolo vyššie u pacientov, ktorí boli hospitalizovaní s ťažkým priebehom covidu.

Paul Harrison z Oxfordskej univerzity, ktorý bol jedným z hlavných autorov štúdie, povedal, že hoci je riziko rozvoja neurologických a duševných porúch u jednotlivcov nízke, celkový vplyv v rámci svetovej populácie môže byť „významný“. Mnohé z týchto ochorení sú podľa neho chronické.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM