han Zo zahraničia

V obľúbenej destinácii Slovákov HAVAROVAL vrtuľník: Z miesta nehody hlásia MŔTVYCH

Maďarské ministerstvo obrany v stredu potvrdilo, že v Chorvátsku sa v stredu zrútil maďarský vojenský vrtuľník počas leteckej cvičnej misie.

Ilustračný obrázok k článku V obľúbenej destinácii Slovákov HAVAROVAL vrtuľník: Z miesta nehody hlásia MŔTVYCH
Zdroj: TASR/HINA

Záchranári našli jeho trosky a dve mŕtve telá, po ďalšom členovi posádky pátrajú. S odvolaním sa na server infostart.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Dva vrtuľníky Airbus H145 maďarských ozbrojených síl vykonávali leteckú cvičnú misiu v chorvátskom vzdušnom priestore, jeden z nich s trojčlennou posádkou sa za doposiaľ nejasných okolností zrútil v centrálnej časti Chorvátska.

Podľa agentúry AFP vrtuľník havaroval v blízkosti chorvátskeho mesta Šibenik. Chorvátska armáda uviedla iba to, že vrtuľník nepatril jej. Na prieskum oblasti havárie vyslala lietadlo a helikoptéru.

Chorváti to potvrdili

Chorvátsky minister obrany Mario Banožić podľa správy servera telegram.hr v stredu na tlačovej konferencii potvrdil, že traja maďarskí piloti vrtuľníka, ktorí havaroval v okolí mesta Drniš, sa zúčastnili na dvojtýždňovom cvičení. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Banožič vyjadril rodinám obetí sústrasť a prisľúbil, že okolnosti nešťastia vyšetria. Do vyšetrovania budú podľa jeho slov zapojení aj maďarskí experti. Ako dodal, dva maďarské vojenské vrtuľníky smerovali po cvičení na základňu.

Chorvátsky minister v reakcii na novinársku otázku uviedol, že pred cvičením boli aktualizované všetky letové mapy a piloti sa podľa nich orientovali, takže vedeli, kde môžu očakávať antény, veterné turbíny či prenosové vedenia.

Zachytili lanovku

Podľa informácií chorvátskeho spravodajského portálu Index.hr sa vrtuľník mohol zachytiť o tzv. zipline lanovku. Banožić ale zdôraznil, že piloti pri letovej hladine pod 300 metrov musia navigovať so zvýšenou opatrnosťou.

Musia rátať s neočakávanými prekážkami a robiť všetko pre to, aby sa im vyhli. Lanovka aj elektrické vedenie nad ňou však boli na mapách.

Maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky v Budapešti pred novinármi uviedol, že piloti sa zúčastnili na pravidelnom cvičení, ktoré organizujú už niekoľko rokov.

Okolnosti nešťastia budú podľa ministra vyšetrovať aj maďarskí experti a náčelník generálneho štábu maďarských ozbrojených síl Gábor Böröndi už vycestoval na miesto nehody. Szalay-Bobrovniczky sa čoskoro zúčastní na spoločnom rokovaní chorvátsko-maďarského vyšetrovacieho výboru a ďalšie podrobnosti o nešťastí ministerstvo oznámi v stredu večer.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM